Laatste krantenkiosk van Stad Brussel verdwijnt

© Google Streetview
| De laatste der Mohikanen: de krantenkiosk op de Gulden-Vlieslaan.

Door de geplande heraanleg van de Waterloo- en Gulden-Vlieslaan gaat ook de laatste krantenkiosk van de stad Brussel tegen de vlakte. Op de toekomstige stadspromenade blijft weliswaar ruimte voor een kiosk, maar of daar kranten en magazines verkocht zullen worden, is nog maar de vraag.

De krantenkiosk aan de ingang van de Louizagalerij behoort tot de laatste der Mohikanen. Ten tijde van Expo 58 waren er nog 52, verspreid over het hele Brussels Gewest. De voorbije tien jaar gaven ook de laatste kioskhouders er de brui aan. Ofwel omdat ze amper nog inkomsten genereerden, ofwel omdat ze verplicht werden te vertrekken.

De Stad Brussel, waar het merendeel van deze hutjes stond, schrapte nagenoeg alle krantenkiosken in het stadscentrum voor de aanleg van de voetgangerszone. Hier en daar herrees een klein verkoopshutje, maar kranten worden er niet meer verkocht. Wel nam een bloemenverkoper zijn intrek in de kiosk op de autovrije Anspachlaan, en wat verderop wordt biologisch straatvoedsel verkocht.

Uiteindelijk bleef er nog één krantenkiosk over, die aan het rondpunt tussen de Louizalaan en de Gulden-Vlieslaan. Omdat Brussel Mobiliteit die tweede straat samen met de Waterloolaan van gevel tot gevel helemaal opnieuw zal aanleggen, moet ook die kioskuitbater binnenkort zijn luikjes permanent dichtdoen.

In de toekomstige inrichting van de Gulden-Vlies- en Waterloolaan zal wel nog ruimte zijn voor een kiosk. Het Gewest voorziet een plekje op de grote esplanade ter hoogte van de rotonde, maar daarvoor moet een aparte vergunning worden aangevraagd. Het is enerzijds nog maar de vraag of dat zal gebeuren. En anderzijds is het niet zeker dat er dan kranten en magazines worden verkocht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?