De vijf inzichten

Landschapsarchitect Bas Smets: 'Elk blaadje telt'

Michaël Bellon
© BRUZZ
20/04/2023
1841 Bas Smets

| Landschapsarchitect Bas Smets.

De Brusselse landschapsarchitect Bas Smets, die het park voor Thurn & Taxis creëerde, biedt enkele inzichten die ook aan bod kunnen komen tijdens zijn Climate Talk in Bozar.

Een stad is een labo voor experimenten
De mens heeft stedelijke vormen, urbane landschappen en verschillende typologieën van gebouwen als het ware 'uitgevonden' om te voldoen aan wisselende behoeften, zoals die aan sanering, verfraaiing, of recenter aan stadsuitbreiding.

Een stad is een levend organisme
Een stad is geen vaste structuur, maar een voortdurend transformerende collectieve intelligentie. Vandaag moet de stad dringend worden voorbereid op de klimaatcrisis, die vooral sterk voelbaar zal zijn in steden, die in essentie 'minerale woestijnen' zijn.

Vandaag moet de stad dringend worden voorbereid op de klimaatcrisis, die vooral sterk voelbaar zal zijn in steden, die in essentie 'minerale woestijnen' zijn

Een stad situeert zich op het raakvlak tussen een onvoorspelbare meteorologie en een genegeerde geologie
Gebouwen veranderen de blootstelling aan wind en zon, terwijl straten en stoepen de afvoer van regenwater veranderen. We moeten tot een 'biosferische' stedenbouw komen waarin regenwater ter plaatse geabsorbeerd wordt, in plaats van afgevoerd. De bodem moet worden onthard en de ondergrondse infrastructuur beter georganiseerd om de vruchtbare bodem te herstellen.

Een stad is een aaneenschakeling van microklimaten waarmee we klimaatverandering kunnen tegengaan
Voor elk artificieel microklimaat kan een vergelijkbare toestand in de natuur worden bestudeerd. Die natuurlijke vegetatie kan vervolgens worden geïntroduceerd in de urbane context, om gunstigere microklimaten te produceren. Regenwater kan worden opgeslagen in een watervoerende laag onder een nieuwe vruchtbare bodem onder de stoepen, waarop de vegetatie dat water terug in de atmosfeer brengt.

Elk blad telt
We hebben geen tijd om te wachten op het 'grote project'. Dat zal sowieso te laat komen. Overal moet vegetatie worden geïntroduceerd, vertrouwend op de opportunistische kracht van de natuur om overal waar zij kan wortel te schieten. Elk blad zet koolstofgas om in organisch materiaal, terwijl het de lucht ververst en verkoelt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni