Landschapsarchitect stelt masterplan op met 'urban forests' voor Noord-Zuidas

© Bureau Bas Smets
| Voor deze zone aan het Centraal Station doet Bureau Bas Smets zelf een concreet voorstel

De Stad Brussel heeft Bureau Bas Smets aangesteld voor de herziening van de publieke ruimte rond de Noord-Zuidverbinding. Het team van de landschapsarchitect zal een masterplan opstellen voor ‘de hellingen van de Vijfhoek’. De publieke ruimte moet er vooral groener en koeler worden. “De aanleg van de Noord-Zuidverbinding heeft honderd jaar geleden een breuk veroorzaakt in de binnenstad. Vandaag kunnen we deze centrale zone herdenken als een stedelijk landschap waarmee we een microklimaat maken.”

Vorig jaar had de Stad Brussel de selectieprocedure, begeleid door de Brusselse bouwmeester, gelanceerd. Uiteindelijk heeft Bureau Bas Smets de opdracht binnengehaald. Concreet zal het bureau van de Brusselse landschapsarchitect zich toespitsen op de hellingen rond de Noord-Zuidverbinding, de zone van de Pachecolaan tot de Kapellekerk, met daartussenin het Centraal Station en de Zavel.

“Deze plek is gekenmerkt door littekens uit het verleden, maar heeft enorm veel potentieel”, zegt Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit-Change.brussels). “Samen met Bureau Bas Smets willen we deze zone in het volgende decennium zo hertekenen dat ze een voorbeeld wordt in Europa op het vlak van aanplanting van bomen, wateropvang en zachte mobiliteit. Zo maken we deze buurt niet alleen aangenamer om te wonen en bezoeken, maar vergroten we ook de veerkracht van Brussel in de toekomst.”

Zone1_Masterplan
© Bureau Bas Smets
| De perimeter van het masterplan volgt de Noord-Zuidas, van de Pachecolaan (bovenaan de afbeelding) tot het Albertinaplein...

Urban forests

Met een masterplan voor die zone, moet de landschapsarchitect een “nieuwe identiteit ontwikkelen voor het stadsdeel rond de Noord-Zuidas” en “een globale visie rond verbinding en vergroening uitwerken.” Zo stelt Bas Smets voor om verharde zones te transformeren naar “stedelijke ecosystemen door de aanplanting van urban forests.”

"De aanleg van de Noord-Zuidverbinding heeft honderd jaar geleden een breuk veroorzaakt in de binnenstad. Vandaag kunnen we deze centrale zone herdenken als een stedelijk landschap waarmee we een microklimaat maken”, aldus Bas Smets. De bedoeling is daarnaast om de boven- en benedenstad met elkaar te verbinden. Het vrijmaken van de hellingen aan het Justitiepaleis is daarin een eerste zet, aldus burgemeester Philippe Close (PS).

zone2,masterplan
© Bureau Bas Smets
| ... en van het Albertinaplein tot de Kapellekerk

In een eerste fase gaat Bureau Bas Smets een diagnose van de bestaande publieke ruimte en mobiliteit maken in de perimeter van het masterplan. In een tweede fase volgt de ontwikkeling van een beeldkwaliteitsplan, dat de spelregels voor toekomstige projecten in de zone zal vastleggen. In de laatste fase worden de specifieke voorschriften omtrent materiaalkeuze, activiteiten en functies, aanplantingen en milieu voor elk type ruimte in de zone vastgelegd. Zo moet duidelijk worden aan welke richtlijnen toekomstige privéprojecten in de zone zullen moeten voldoen.

Voor twee zones - de publieke ruimte aan het Centraal Station tussen de Houtmarkt, de Warandeberg, de Twaalf Apostelen- en Ravensteinstraat, en het Albertinaplein - zal Bureau Bas Smets zelf een voorstel tot heraanleg doen.

Participatie

Het gaat om een opdracht van 3,5 jaar. Gedurende dat proces zullen de Stad en Bureau Bas Smets op verschillende momenten participatieve workshops organiseren. “In het voorstel wordt ook de nadruk gelegd op experimentele invullingen en samenwerkingen met de culturele en sociale partners uit de wijk”, klinkt het. “De Noord-Zuidas is per definitie een experimentele zone.”

Bureau Bas Smets zal overigens niet alleen aan de tekentafel zitten. Zijn team wordt versterkt door een aantal partners, waaronder VUB-professor Eric Corijn, het Parijse stedenbouwkundige bureau Grau, Espaces Mobilité en Plant en Houtgoed.

Masterplan
© Bureau Bas Smets
| Ook dit kruispunt aan het Centraal Station wil het bureau zelf hertekenen

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?