Leegstaande kantoren op Flageyplein worden ontmoetingsplaats voor jong en oud

© JP / BRUZZ
| De voormalige kantoren van BinHôme bevinden zich naast Librairie Flagey.

Enkele leegstaande kantoren op het Flageyplein veranderen de komende maanden in een sociaal-culturele ontmoetingsplaats voor mensen van alle leeftijden. De vzw Communa krijgt het mandaat om het intergenerationele project tijdelijk vorm te geven. Ze plannen er onder andere een café dat voor publiek toegankelijk is, en ateliers voor ouderen die in het gebouw wonen.

Leegstand bestrijden en een tijdelijke sociaal-culturele invulling voorzien, dat is de opdracht van vzw Communa. Vanaf oktober dit jaar tot december volgend jaar krijgt het Franstalige zusje van de vzw Toestand het mandaat om ouderen en jongeren samen te brengen op de ruim vierhonderd vierkante meter aan het Flageyplein. Het gaat om het pand naast Librairie Flagey, dat tot voor kort de kantoren van woningbouwvereniging BinHôme huisvestte.

De woningbouwvereniging start vanaf december 2020 met de permanente invulling van het pand: er komt een café voor ouders met kinderen op de binnenplaats van het gebouw, en op de eerste verdieping en begane grond komen gemeenschappelijke woningen voor ouderen. Op die manier willen BinHôme en de gemeente Elsene oud en jong samenbrengen. De erboven gelegen zeven verdiepingen met sociale woningen huisvesten met name een ouder publiek. De opdracht van de vzw Communa is om ook tijdelijk al iets te doen voor een intergenerationeel publiek, vertelt de coördinator van het project, Sâm Rosenzweig.

Café en ateliers

Op de begane grond komt daarom een café zonder winstoogmerk waar bewoners en bezoekers van buitenaf kunnen samenkomen. Daarnaast is Communa in gesprek met verschillende andere vzw’s die hun intrek in het pand zullen nemen. Zeker is in ieder geval al de samenwerking met 'Fais-le-toi-même!', een vzw die inzet op het hergebruiken van materialen, ateliers organiseert en gereedschap uitleent. De tweede verdieping, die niet toegankelijk zal zijn voor publiek, zal de kantoren van verschillende vzw’s huisvesten.

De gemeente Elsene stelt in totaal 60.000 euro ter beschikking voor de tijdelijke invulling. De komende maanden voert Communa werken uit om het gebouw aan de veiligheidsnormen te laten voldoen. Ook zit de vzw samen met de ouderen om te zien waaraan ze behoefte hebben.

"Dat kunnen bijvoorbeeld ateliers zijn rond administratie of informatica," zegt Rosenzweig. "Vorige week zijn we samengekomen met de ouderen om naar hun wensen te luisteren. Huiswerkscholen voor kinderen, tuinateliers of maaltijden samen delen waren andere ideeën die opkwamen." Rosenzweig mikt erop te starten met de activiteiten in oktober en om het gebouw in november officieel in te huldigen.

Communa blijft groeien

Communa startte in 2013 met de tijdelijke bezetting van gebouwen. Sinds enkele jaren is de werking van de vzw geprofessionaliseerd. In totaal verzorgde de vzw inmiddels de tijdelijke invulling van veertien panden, waaronder twee gebouwen in de nabijgelegen Graystraat in Elsene. Op die plek biedt de vzw een waaier aan activiteiten aan, van fietsreparatie-ateliers tot filmavonden, concerten of maaltijden. Naast het pand aan het Flageyplein huldigt Communa dit najaar ook het pand in het voormalig postsorteercentrum nabij het Zuidstation in. Daar komen onder andere kunstenaars en culturele organisaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?