Losse metalen plaat van Astrotoren is weggenomen

© Altiplan architects
| De Astrotoren legde drie jaar geleden zijn gouden kleed af.

Aan de Astrotoren in Sint-Joost-ten-Node dreigde woensdag een metalen plaat los te komen door de felle wind. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de toren beklommen om de plaat weg te halen. Omstreeks 22 uur woensdagavond was die operatie volbracht.

De Brusselse brandweer werd woensdagochtend omstreeks 7 uur verwittigd van het probleem met de metalen plaat van 50 kilogram. Die hing nog vast aan de gevel van de Astrotoren, maar trilde door de hevige wind en dreigde los te komen.

Veiligheidsperimeter

De poltitie stelde een veiligheidszone in. Het bovengrondse deel van de kleine Brusselse ring werd zelfs even afgesloten voor het verkeer. "Omdat de wind op die hoogte in het rond waait, zou de plaat kunnen wegvliegen als ze loskomt en ergens anders terechtkomen," zei Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politie Brussel-Noord.

De brandweer kwam ter plaatse maar moest al snel vaststellen dat ze niet over het nodige materiaal beschikte om het probleem op te lossen. Daarom werd een beroep gedaan op een gespecialiseerd bedrijf dat met alpinismemateriaal de toren beklom.

Avondwerk

De technici waren woensdagnamiddag een viertal uur in de weer om de metalen plaat te beveiligen, maar werden uiteindelijk naar beneden gehaald. Door de hevige wind waren de werken te zwaar om met gewoon touwen uit te voeren. Woensdagavond gingen de werken voort met behulp van een kraan.

"Sinds 21u30 is de veiligheidsperimeter opgeheven. De technici hebben het metalen stuk weggenomen, waardoor ook het gevaar voor de omwonenden geweken is", zegt Dereymaeker donderdagochtend aan BRUZZ.

Nog maar pas gerenoveerd

Vijf jaar geleden vielen er brokstukken naar beneden van de 107 meter hoge Astrotoren. Het 45 jaar oude kantoorgebouw onderging intussen een grondige renovatie. Sinds 2016 huizen arbeidsbemiddelingsdiensten Actiris, VDAB en Bruxelles-Formation in de Astrotoren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?