debat

‘Maak van Fonsnylaan groene eenrichtingsstraat’

© google
| De Fonsnylaan vandaag: twee richtingen en één à twee rijstroken stadinwaarts.

De Fonsnylaan moet een eenrichtingsstraat worden op één rijvak. En de verkeersdruk rond het Zuidstation moet ook algemeen naar beneden, zegt Jos Raymenants (Groen).

Het Zuidstation staat de voorbije weken opnieuw in de schijnwerpers. Buurtbewoners lanceerden een petitie tegen de leegstand van het voormalige postsorteercentrum en de verloederde stationsomgeving. Die haalde ondertussen al ruim 6.000 handtekeningen.

Consultancybureau Arcadis publiceerde deze week ook een studie waarin bleek dat de Brusselse stationsomgeving internationaal een belabberd figuur slaat.

Jos_Raymenants_Groen
© Groen
| Jos Raymenants.

Kandidaat-gemeenteraadslid en kersvers gewestvoorzitter voor Groen Jos Raymenants springt op die kar en vraagt om de Fonsnylaan om te vormen tot een groene stadsboulevard die slechts één rijstrook zou tellen: staduitwaarts. De zijde van het station zou daardoor vrij komen voor voetgangers en een afgescheiden fietspad.

Het verkeer dat de stad inwil, kan dat voor Raymenants blijven doen via de Industrielaan de Tweestationsstraat aan de andere zijde van het station. Hij verwijst daarvoor naar het circulatieplan van kleinering.be.

De voorzitter van Groen Brussel pleit er ook voor om de parking tussen Zuidstation en Kleine Ring langs de Fonsnylaan om te vormen tot een permanente handelsruimte in de stijl van het Vossenplein. Daar vindt vandaag een dagelijkse rommelmarkt plaats. Ook een zomerbar kan op die plek voor hem.

Raymenants ziet de groene boulevard liefst aansluiten op een Kleine Ring waar de verkeerscapaciteit ook drastisch wordt verlaagd.

De ecologist, die in Sint-Gillis in oktober kandidaat is bij de gemeenteraadsverkiezingen, toont ook zijn teleurstelling over het beleid dat de voorbije decennia is gevoerd in de Zuidwijk. Onder minister-president en burgemeester Charles Picqué (PS) was de wijk tientallen jaren het toneel van speculatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?