Machelen wil Uplace uit handen nemen van Vlaanderen

© Uplace
| Simulatiebeeld

Machelen wil zelf zorgen voor een doorstart van het Uplace-project. De gemeente vraagt de Vlaamse regering de bevoegdheid om een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken en te delegeren. Dat antwoordde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) dinsdag in het parlement op vragen van Chris Janssens (Vlaams Belang) en Björn Rzoska (Groen).

De Raad van State heeft eind vorig jaar het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor Uplace vernietigd, onder meer omdat de geplande tramverbinding werd geschrapt. Het arrest zou de doodsteek kunnen betekenen voor het veelbesproken winkelcomplex in Machelen, net buiten Brussel.

"Er is gisteren een brief toegekomen van de gemeente Machelen om een delegatie te geven voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan," zei Schauvliege dinsdag. "Die vraag moet nu besproken worden."

"De reconversie is primordiaal om de leefbaarheid van het gebied te garanderen," argumenteert de gemeente in de brief. "Een verder uitstel van de reconversie zou nefast zijn. Een planologische oplossing kan zich best op gemeentelijk niveau voltrekken, zodat de gemeente Machelen het voortouw kan nemen en de juiste accenten kan leggen."

De gemeente vraagt daarom de bevoegdheid over te dragen, maar wil wel nauw overleggen met de Vlaamse diensten.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?