Een foto van het Justitiepaleis, met op de achtergrond een zicht op de stad
© Kabinet Pascal Smet | Het Justitiepaleis

Michel mikt op 2024 voor renovatie interieur Justitiepaleis

© Belga
30/05/2023

De verenigingen Poelaertstichting en de Kunstwijk hebben studies uitgevoerd om de restauratie van het Justitiepaleis in Brussel mogelijk te maken. Die hebben ze vandaag voorgesteld aan Mathieu Michel (MR), staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen. Michel heeft de studies op zijn beurt overhandigd aan een adviesbureau, dat een haalbaarheidsstudie zal uitvoeren. De staatssecretaris mikt op 2024 voor een begin van de werken.

"Het Justitiepaleis is een symbool van ons land", meent Michel. "Ondertussen staat het gebouw al meer dan veertig jaar in stellingen, en ook het interieur vergt een grondige restauratie. Ik ben blij vandaag te kunnen aankondigen dat we, op hetzelfde moment dat de stellingen van het Justitiepaleis in 2024 weggehaald worden, ook van start kunnen gaan met de renovatie van de binnenkant van het Justitiepaleis", zegt Michel.

De bedoeling is om het oorspronkelijke uitzicht van het Justitiepaleis in ere te herstellen en het gebouw aan te passen aan de noden van een moderne justitie. Het adviesbureau dat de haalbaarheidsstudie zal uitvoeren start hier ten laatste op 5 juni mee.

Michel mikt op 2024

De haalbaarheidsstudie moet in 2024 afgerond zijn, pas daarna worden de behoeften van de verschillende gebruikers van het Justitiepaleis in kaart gebracht. Vervolgens kan een overheidsopdracht gelanceerd worden om werkelijk met de renovatie van start te gaan. Het kostenplaatje voor deze toekomstige renovatieplannen is nog niet bekend.

Het Brusselse Justitiepaleis kent heel wat kwalen. Onder andere een schimmelplaag en vochtproblemen teisteren het gebouw van architect Joseph Poelaert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie