Molenbeek lanceert haalbaarheidsstudie voor waterpark aan Weststation

CD
© BRUZZ
14/01/2023

De gemeente Molenbeek lanceert samen met Citydev, de BMA en de NMBS een haalbaarheidsstudie voor een waterpark op de site van Weststation. Schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (one.brussels-Vooruit) hoopt dat het project binnen drie jaar gerealiseerd is.

In juni 2021 werd aangekondigd dat er naast het Weststation een subtropisch zwemparadijs in de stijl van Océade zou komen. De Brusselse regering keurde toen het Richtplan van Aanleg (RPA) goed voor dat braakliggend terrein.

Nu werd er ook een oproep gelanceerd voor een haalbaarheidsstudie. De gemeente Molenbeek, citydev.brussels en de NMBS zijn op zoek naar een team met een architect-stedenbouwkundige, een financieel expert, een jurist en een ontwikkelaar die gespecialiseerd is in sportinfrastructuur om de studie uit te voeren.

"We zijn weer een stap dichter", zegt Van Damme. En dat is goed, vindt hij, want er is een duidelijke nood aan een aquapark in Brussel. "Overal in België, ook in kleinere gemeenten, worden aquaparken gebouwd. In Brussel hebben we sinds de sluiting van Océade niets, terwijl er meer dan één miljoen inwoners wonen. Bovendien kunnen veel mensen niet op vakantie gaan. Zo'n aquapark is een plek waar ze toch een vakantiegevoel kunnen hebben. Het is niet te ver en kost een pak minder dan een vliegticket of een verblijf aan de zee."

"In Brussel hebben we sinds de sluiting van Océade niets, terwijl er meer dan één miljoen inwoners wonen"

Jef Van Damme, schepen van Openbare Werken (one.Brussels/Vooruit)

In 2021 zei Van Damme dat het de bedoeling is dat het park vijf jaar later, in 2026, zou kunnen openen. "Dat is nog steeds de doelstelling", zegt Van Damme. "De haalbaarheidsstudie moet in oktober afgelopen zijn. In het najaar kunnen we dus beslissen om de oproep voor de effectieve bouw te lanceren. Dan is er nog twee jaar tijd om het effectief te bouwen."

Wat het kostenplaatje zal zijn, is nog niet duidelijk. "Maar het is niet de bedoeling dat de overheid het financiert", benadrukt Van Damme. "Een privé-exploitant moet het bouwen en uitbaten, net zoals dat bij Océade het geval was."

Eind december keurde de Brusselse regering finaal het voorstel goed om een binnen- en buitenzwembad te bouwen op het dak van het Manufakture-gebouw op de Abattoir-site in Anderlecht. Dat is slechts 10 minuten wandelen van Weststation, maar volgens Van Damme is dat niet dubbelop.

"Op de Abattoir-site komt een zwembad. Dat is een fantastisch project, maar het wordt geen aquapark. Beide projecten kunnen dus naast elkaar bestaan. We hebben in Brussel duidelijk meer behoefte aan zwemgelegenheden. En zelfs met deze twee projecten zullen we nog niet aan alle behoeftes kunnen voldoen."

Twee scenario's

Het is nog niet honderd procent zeker dat er effectief een waterpark op de site komt. In de haalbaarheidsstudie zullen er twee scenario's zijn, waaronder één voor een waterpark. "Maar onze voorkeur gaat echt naar een waterpark", zegt Van Damme. "Ook in het richtplan van het Gewest staat dat het de bedoeling is dat het park er komt. Het tweede scenario is een plan B, voor mocht een waterpark echt niet mogelijk zijn."

Geïnteresseerden kunnen reageren op de oproep tot en met dinsdag 17 januari om 14 uur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni