Molenbeekse Jef Mennekensplaats ondergaat metamorfose

"De heraanleg van de Jef Mennekensplaats en de De Koninckstraat is hard nodig," zegt schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (SP.A).

Meer bomen, geen hoogteverschillen meer en een fontein. De Jef Mennekensplaats in Molenbeek krijgt een grondige opknapbeurt. Ook de aangrenzende De Koninckstraat wordt onder handen genomen. Daar komt meer ruimte voor fietsers en voetgangers en een gedeelte van de straat wordt eenrichtingsverkeer.

De Jef Mennekensplaats is een lapje grond aan het einde van de Molenbeekse De Koninckstraat en naast de Brigade Pironlaan. Na verschillende beloftes om dit plein heraan te leggen, lijkt het er dan dit keer echt van te komen. De vergunningen zijn aangevraagd, Molenbeeks schepen voor Openbare Werken Jef Van Damme (SP.A) hoopt dat de werken deze zomer nog van start kunnen gaan.

Ten opzichte van de eerdere plannen is de heraanleg dit keer grondiger, zegt Van Damme. Dit keer gaat het niet alleen om het plein, maar wordt ook de De Koninckstraat onder handen genomen tussen de Jef Mennekensplaats en de Mettewielaan.

Meer groen, minder auto's

Ook wil de schepen transitverkeer tegengaan. Concreet wil hij vanop de Brigade Pironlaan alleen nog verkeer in de richting van de Kalckstraat toestaan, en autoverkeer vanuit de De Koninckstraat naar de Pironlaan schrappen.

Op het plein komen een fontein en extra bomen en struiken. Het hele plein wordt aangelegd op hetzelfde niveau, zodat gebruikers met een rolstoel gemakkelijk toegang hebben. Ook komt er een stormbekken onder het plein dat bij hevige regenval het water opvangt voordat het in het riool belandt, om zo overstromingen te voorkomen.

De werken zullen in totaal zo'n anderhalf miljoen kosten, schat Van Damme. 970.000 euro is vrijgemaakt via een gewestelijk investeringsplan, de rest zal de gemeente zelf bijdragen. Ook komen er fietspaden langs beide kanten van de De Koninckstraat, die een eenrichtingsstraat wordt tussen de Daringlaan en de Jef Mennekensplaats.

Geen nieuwe plannen

De plannen om de Jef Mennekensplaats zijn niet nieuw. Al in 2015 vroeg Molenbeek voor twee projecten subsidies aan: voor de heraanleg van de Mirtenlaan, en voor de heraanleg van het Jef Mennekensplein en een stuk van de De Koninckstraat. Door administratieve fouten werd het project voor de Jef Mennekensplaats en de De Koninckstraat geschrapt.

Oud-schepen Jan Gypers (Open VLD), de voorganger van Van Damme, deed in 2017 een nieuwe poging om het plein onder handen te nemen. Mogelijk zaten de ondergrondse werken van Vivaqua hem in de weg, gokt Van Damme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?