MR vraagt buitengewone gemeenteraad over Neo

Geoffroy Coomans de Brachène.

Burgemeester Philippe Close zegt meer tijd nodig te hebben voor de vergunning voor Neo 1, het shoppinggedeelte van het Neo-project naast het Koning Boudewijnstadion. De MR wil uitleg op een buitengewone gemeenteraad.

Normaal gesproken werd ergens deze week de vergunning voor Neo 1 verwacht, maar dat zal dus niet doorgaan. Door een audit van een Duits consultancybureau, de weigering van Vlaanderen om een vergunning voor een verbindingsweg af te geven en een nog bij de Raad van State hangende wijziging van het bestemmingsplan loopt het project vertraging op.

Burgemeester Philippe Close (PS), die aan de basis ligt van het hele project, wil Neo daarom nu zonder taboe herbekijken en geeft zichzelf nog een jaar extra om te beslissen.

'Project moet herzien worden'

In een reactie op dat nieuws vraagt de Brusselse MR om een buitengewone gemeenteraad. Daarin wil het uitleg van Close over de nieuwe studies die hij liet uitvoeren en de financiële impact van de gewijzigde strategie. “Ik ben opgelucht dat de oppositie eindelijk gehoord is", zegt gemeenteraadslid David Weytman. "Het Neo-project moet, gezien de beslissingen van het college, worden herzien.”

Ook zijn partijgenoot Geoffroy Coomans de Brachène is niet mals: “Nog altijd geen legaal kader, buurtbewoners niet betrokken, geen akkoord met de Vlaamse overheid en de gemeentes Grimbergen en Wemmel, geen aansluitingsweg naar de Ring en geen verplaatsing van het stadion.”

'Wat wil het gewest?'

Céline Fremault (CDH) reageert verbaasd op de nieuwe wending. “Een project dat al 10 jaar in ontwikkeling is, waarom nu weer een nieuwe studie?”, schrijft ze op Twitter. Ze kondigt een interpellatie van Brussels premier Rudi Vervoort (PS) aan om het standpunt van het gewest, dat zich samen met de stad geëngageerd heeft voor het project, te kennen.

De N-VA is net als de MR gematigd positief over de nieuwe wending, maar is eveneens kritisch op de fouten die al gemaakt werden. “Een megalomaan shoppingcentrum met een bijhorende mobiliteitsinfarct is geen langetermijnoplossing voor de ontwikkeling van deze site”, vindt gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA). “Ik hoop dat het stadsbestuur in de periode van reflectie werk maakt van projecten met een echte toegevoegde waarde.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?