N-VA: 'Mini-Europa wordt van Heizel gepest'

© Mini-Europa

Oppositiepartij N-VA reageert boos op het nieuws over de sloopvergunning voor Mini-Europa. "De eigenaar wordt reeds jaren een wortel voor de neus gehouden met de belofte dat hij een toekomst heeft op de Heizel", zegt gemeenteraadslid in de Stad Brussel Mathias Vanden Borre (N-VA). "Dit is in feite chantage."

CEO van Mini-Europa Thierry Meeus heeft nog een exploitatievergunning tot eind 2020. Door de komst van Neo op de Heizelvlakte, vreest Meeus dat zijn exploitatievergunning niet verlengd zal worden, en dat Mini-Europa zal moeten verdwijnen.

Hij vroeg dan ook een sloopvergunning aan. Op 5 november keurde de overlegcommissie van de Stad Brussel de aanvraag voor de afbraak van het miniaturenpark goed. "Een sloopvergunning kan wel op enkele weken bekomen worden, maar een exploitatievergunning laat jaren op zich wachten", reageert Brussels parlementslid en gemeenteraadslid in de Stad Brussel Mathias Vanden Borre (N-VA). "De ontknoping nadert voor deze toeristische trekpleister en het belooft een triest einde te worden."

'Valse belofte'

Normaal gezien moest CEO Meeus zijn exploitatievergunning niet verlengen, omdat Mini-Europa in shoppingcentrum Neo geïntegreerd zou worden. De vergunningen die daarvoor nodig zijn lopen vertraging op door procedures bij de Raad van State. Over de integratie in Neo heeft Meus wel al een deal, maar die loopt maar tot januari 2020.

Mathias Vanden Borre 4 N-VA installatie Brussels Parlement

De CEO van Mini-Europa klaagt aan dat de Stad Brussel hem sinds 2008 alleen maar vergunningen van twee à drie jaar wil geven. "Ik heb perspectief nodig", zei hij daarover. "De eigenaar wordt reeds jaren een wortel voor de neus gehouden met de belofte dat hij een toekomst heeft op de Heizel", klinkt het bij N-VA.

Interpellatie gemeenteraad

"Maar in realiteit weigert de Stad Brussel hem een vergunning te geven en geeft ze geen duidelijkheid over zijn toekomst zolang Neo niet in een definitieve plooi ligt. Dit is in feite chantage", aldus Vanden Borre. Hij gaat burgemeester Close (PS) interpelleren over de sloopvergunning tijdens de volgende gemeenteraad.

De woordvoerster van Close liet eerder al weten dat de Stad Brussel voorstander is van een integratie in Neo. "Maar het is aan Thierry Meeus om te onderhandelen met de verschillende belanghebbenden", aldus de woordvoerster. "Mini-Europa hoe we het nu kennen, wordt hoe dan ook afgebroken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?