Na 27 jaar krijgt Etterbeek een nieuwe Sint-Gertrudiskerk

JP
© BRUZZ
27/02/2020

Na 27 jaar wachten krijgt Etterbeek een nieuwe Sint-Gertrudiskerk. Het Gewest heeft de vergunning afgeleverd aan de kerkfabriek, eigenaar van het stuk grond aan het Van Meyelplein. Maar de vorige kerk is sinds de afbraak in 1993 al zo lang verdwenen, dat tegenstanders hem liever niet meer zien terugkeren.

Overal in het gewest worden kerken ontwijd en krijgen ze een nieuwe invulling. Maar niet in Etterbeek. Daar verschijnt, als alles meezit, binnenkort een nieuwe kerk. Of eigenlijk dezelfde kerk die in 1993 werd afgebroken. De barman in een café aan het Van Meyelplein, rekent uit dat hij vijf moet zijn geweest toen dat gebeurde. Ook de 40-jarige Etterbekenaar die aan de bar een glas bier drinkt, heeft de kerk nog nooit in het echt gezien.

Vandaag herinneren alleen drie grote kerkklokken nog aan de Sint-Gertrudiskerk. Burgemeester Vincent De Wolf (MR) liet de neogotische kerk uit 1885 in 1993 afbreken vanwege instortingsgevaar. Algauw richtte een groep mensen een fonds op om geld in te zamelen om de kerk weer op te bouwen. Die zal naast de katholieke diensten ook openstaan voor andere evenmenten, zoals concerten of conferenties. Dat invulling van de kerk valt af te toetsen met de buurtbewoners, zegt Baudouin Boone, voorzitter van de kerkfabriek.

Zevenentwintig jaar later is het zo ver: de kerkfabriek, eigenaar van het stukje grond op het Van Meyelplein, heeft een vergunning van het Gewest in handen. Goed nieuws, zegt een woordvoerder van de parochie van de Sint-Gertrudiskerk. Elke mis trekt volgens hem gemiddeld 120 mensen, maar de werkelijke gemeenschap Sint-Gertrudis is veel groter. "Die mensen wachten al 27 jaar op de nieuwe kerk," benadrukt hij. "Al die tijd vinden de missen in een garage plaats."

Lees verder onder de foto's

Tegenstanders mogelijk in beroep

Architect Geert De Groote werd door de kerkfabriek gekozen om een ontwerp te maken. De kerk wordt gefinancieerd met privémiddelen (van het Aartsbisdom, de kerkfabriek en de parochie), de vergunning werd door het Gewest afgeleverd op 7 februari.

Maar het einde is nog niet in zicht. Boze buurtbewoners gooien mogelijk roet in het eten. Zeshonderd petities werden vorig jaar al afgeleverd bij de gemeente.

Nu de vergunning binnen is, komen Etterbekenaren opnieuw in verzet. Ze willen dat het project wordt heroverwogen. Liefst via overleg, maar anders door in beroep te gaan. Donderdagavond steken ze de koppen bij elkaar op evenementenlocatie Le Bouche à Oreille, op nog geen steenworp van waar de nieuwe kerk moet komen.

De kerk is al te lang weg van het Van Meyelplein, klinken hun bezwaren. "Het plein is een plek van de gemeenschap geworden," zegt Mathieu Noël. "Er worden petanquewedstrijden gehouden en concerten. Kinderen spelen er. Het is een levendige plaats geworden, die neutraal is en niet katholiek."

Andere mensen vinden dat de kerk er wel mag komen, maar dat er een aantal aanpassingen aan het gebouw nodig zijn. Ook zouden de gele stenen niet passen bij de huizen in de omgeving. Als de barman een simulatiebeeld van de kerk heeft gezien, wil ook hij zich aansluiten bij het protest. Hij vindt het gebouw niet aansluiten bij de buurt. "Dit is niet de juiste plek voor moderniteit. Er is hier niet eens een bankautomaat."

Gemeente steunt de kerk

De gemeente Etterbeek zal in ieder geval geen stokje meer steken voor de bouw van de kerk, zegt schepen van Stedenbouw Frank Van Bockstal (CD&V). De gemeente heeft haar mening al kunnen uitspreken tijdens de vier overlegcommissies en informele infovergaderingen en is met de bouw van de kerk akkoord gegaan. De gemeente staat zelf in voor de bouw van het voorplein, al is de vergunningsaanvraag daarvoor nog niet gestart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Stedenbouw, Sint-Gertruidekerk, kerkfabriek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni