Na elf jaar heeft Anderlecht eindelijk zijn nieuwe gemeenschapscentrum De Rinck

Het nieuwe Rinck in Anderlecht. Het witte gebouw op de hoek is het café, de ingang van de rest van het centrum bevindt zich onder de naastgelegen gevel.© Thijs Roelen

Alles wat een Brussels bouwproject kan vertragen, gebeurde volgens architect Tomas Liekens bij de renovatie van Vlaams gemeenschapcentrum De Rinck. Na elf jaar is het eindelijk klaar.

Huidig Brussels minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) stond al twee legislaturen geleden mee aan de basis van de vernieuwing van het Anderlechtse gemeenschapscentrum De Rinck. Zo'n elf jaar later is Smet als VGC-collegelid verantwoordelijk voor Cultuur en kan hij dus zelf pronken met het resultaat, ondanks zijn oppositieschap tijdens de laatste legislatuur.

“Dat geeft me een dubbel gevoel”, vertelt hij een dag voor het openingsfeest. “Ik ben blij dat het resultaat er is, maar het heeft te lang geduurd.”

Architect Tomas Liekens van Lava Architecten uit Leuven weet er alles van. Liekens, zelf woonachtig in Schaarbeek, somt op: “Er was het geklasseerde hoekpand waarin het café zit, waar we rekening mee moesten houden. De gemeente wilde vervolgens dat we ook de gevel van het andere pand zouden bewaren in het kader van het ensemble van het Dapperheidsplein. Een vergunningaanvraag duurt in Brussel bovendien zeer lang. En tijdens drie verschillende legislaturen worden ook verschillende prioriteiten gelegd. Alle obstakels die een Brussels bouwproject kan tegenkomen, zijn we tegengekomen.”

Anderlechtse ontmoetingsplek

Maar, het resultaat van de investering van ruim 9 miljoen euro mag er wezen. De koterij van zaaltjes en gebouwtjes op de hoek van het Dapperheidsplein heeft plaatsgemaakt voor een modern centrum met één deur en veel multidisciplinaire ruimtes. De gevel van het hoofdgebouw bleef bewaard, maar erachter werd alles vernieuwd. Het bijbehorende café op de hoek, dat als het ware in het centrum zit ingeklemd, heeft een aparte ingang en werd bepleisterd en wit geschilderd (de laatste laag moet er nog op) zodat het eruit ziet zoals in zijn oorspronkelijke staat.

Dat café, dat stamt uit de 15de eeuw, is overigens het enige deel dat nog niet volledig af is. Terwijl Liekens en Smet hun gevolg rondleiden door het nieuwe gebouw, kijken de bouwvakkers hier wat vreemd op. En wanneer Liekens zijn uitleg doet in wat een echte ontmoetingsplek in Anderlecht moet worden, boort een werkman er ongestoord doorheen. “De bedoeling is dat het café aan het einde van de zomer geopend zal zijn”, legt Smet uit. “We gaan een project uitschrijven via de Sociale Economie Brussel om een uitbater te vinden.”

De rest van De Rinck wordt een dag voor het grote openingsfeest vooral schoongemaakt. De grote polyvalente zaal beneden lijkt al min of meer klaar voor dat feest. “Van fuiven tot wafelenbakken, hier kan van alles doorgaan”, vertelt Liekens. “De zaal is geluidsdicht, waardoor de buurt geen last heeft van de muziek.”

Zicht op de kerk

De gang die vanaf de ingang aan het plein steeds smaller wordt, geeft naast de grote polyvalente ruimte uit op verschillende lokalen en zalen. “Het is aan de gebruikers om de exacte invulling nu verder in te kleuren”, legt Liekens uit. “Dat moet organisch gebeuren.”

De danszaal boven de grote, geluidsdichte, polyvalente ruimte grenst aan een indrukwekkend dakterras met zicht op de Sint-Pieter en Sint-Guidokerk. Het zicht op de kerk is ook aanwezig wanneer je de trappen achter de bewaarde gevel beklimt. Aan de zijkant zijn veel ramen voorzien en het kantoor van centrumverantwoordelijke Mark Dubois helemaal bovenin heeft opnieuw een prachtig zicht op de kerk.

Groot pand, kleine bezetting

Dubois is uiteraard tevreden met het nieuwe pand: “We zijn echt in symbiose met de andere gebouwen op het plein, maar ook nabijgelegen cultuurpartners waarmee we samenwerken.” Maar het nieuwe, grote pand brengt ook een (luxe)probleem met zich mee, volgens Dubois. “We hebben een krappe bezetting. Zo missen we een technicus en een communicatiemedewerker. We zijn vragende partij voor de uitbreiding van onze ploeg. De minister weet dat.” Volgens Smet is dat iets wat bekeken kan worden wanneer De Rinck effectief draait en wanneer duidelijk is waar de noden het hoogst zijn.

Schoonmaken in De Rinck
© Thijs Roelen
| De laatste hoekjes worden nog schoongemaakt voor het openingsfeest van De Rinck

Voor nu richt De Rinck zich op de opening van zaterdag. Vanaf 14u is iedereen welkom. Tot dat moment zal er nog flink gepoetst worden in het vernieuwde Vlaams gemeenschapscentrum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?