1809 IN BEELD Jubelpark

| Het lichtjes afgeleefde Jubelpark moet tegen 2030 blinken als nooit tevoren.

Na gedwongen vertrek leiding Jubelparktransformatie: ‘Project komt niet in gevaar’

JB
© BRUZZ
04/07/2023

Het gedwongen ontslag van het topduo achter de vzw die de transformatie van de Jubelparksite in goede banen moet leiden, ceo Paul Dujardin en operationeel directeur Yasmina Amire, zal niets veranderen aan de plannen voor Jubelpark 2030. Dat zegt Arnaud Vajda, voorzitter van de overheidsdienst voor wetenschapsbeleid, aan BRUZZ.

Tegen de tweehonderdste verjaardag van ons land het lichtjes afgeleefde park doen blinken als nooit tevoren: dat is het idee achter het Jubelpark 2030-project, dat moet uitmonden in “een nieuw sociocultureel vlaggenschip voor België”.

Concreet: de uitgebreide renovatie van het park en zijn musea, gepaard met innovatieve initiatieven om van de site “een baken van wetenschap en kunst te maken”, de overkapping van de verkeerstunnel die het park vandaag in tweeën splijt, én een focus op socioculturele activiteiten en horecagelegenheden.

“De bedoeling is dat elke Belg en elke toerist in België hier op bezoek komt en een hele dag kan spenderen”, klonk het bij staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) toen de spectaculair ogende transformatie eind april onder veel media-aandacht en met de nodige superlatieven werd voorgesteld.

Vandaag moet het gigaproject – door premier De Croo zelfs betiteld als een collectieve “moonshot” – opboksen tegen een eerste crisis(je).

250 miljoen

De middelen die voor het grootschalige renovatieproject zijn uitgetrokken, liggen momenteel op 155 miljoen euro. Uiteindelijk zou het project zelfs 250 miljoen euro gaan kosten.

De vereniging die de coördinatie van het project voor haar rekening neemt, Horizon 50-200, krijgt daarbovenop een jaarlijkse subsidie van 580.000 euro, geld dat afkomstig is van de POD Wetenschapsbeleid (Belspo).

Dat werkingsbedrag gaat deels naar het mee financieren van de programmatie in de Jubelparkmusea, maar zou voor dit jaar al volledig verdampt zijn, blijkt uit een interne audit. Het kost zowel ceo Paul Dujardin als operationeel directeur Yasmina Amire de kop, zo werd dinsdagochtend bekend. Geen van beiden was bereikbaar voor een reactie.

"Er is al betaald voor tentoonstellingen die volgend jaar moeten plaatsvinden. Dat is niet de bedoeling"

Arnaud Vajda, voorzitter Belspo

Betaald voor volgend jaar

In een reactie aan BRUZZ licht Belspo-voorzitter Arnaud Vajda het ontslag van Dujardin en Amire toe. “De raad van bestuur van Horizon 50-200 heeft hen inderdaad aan de deur gezet, en wel omdat het subsidiebedrag voor dit jaar al in de eerste zes maanden volledig is gespendeerd, zonder goedkeuring van de raad van bestuur”, aldus Vajda.

Het is niet zo dat de middelen niet naar vzw-projecten gegaan zijn, benadrukt Vajda, “maar er is wel bijvoorbeeld al betaald voor tentoonstellingen die volgend jaar moeten plaatsvinden. Dat is niet de bedoeling”.

Het gevolg is een “minimalere” werking van de vzw voor de rest van dit jaar. Zo zal de expo rond Josef Hoffmann, die in oktober van start gaat, bijvoorbeeld nu volledig in handen komen van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Het is wel de intentie om zowel interne als externe medewerkers van het project “zo maximaal mogelijk” aan boord te houden, vertelt Vajda nog.

‘Positief over toekomst’

Het Jubelparkproject zelf komt hoe dan ook niet in het gedrang, zeggen de Belspo-topman en ook staatssecretaris Dermine in koor.

“Ik behoud tot nader order het vertrouwen in de vzw Horizon 50-200 om de opdracht die hen is toebedeeld te realiseren. Die opdracht blijft onveranderd: de Jubelparksite naar een nieuw tijdperk loodsen. De gerealiseerde vorderingen zullen voor het zomerreces voorgesteld worden aan de ministerraad”, aldus staatssecretaris Dermine.

Een crisismanager moet de werking van de vzw in de komende weken garanderen, besluit Vajda. Ondertussen wordt op zoek gegaan naar vervangers voor Paul Dujardin en Yasmina Amire.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni