Nieuw Brussels administratief centrum Brucity ingehuldigd

RV
© Belga - BRUZZ
10/03/2023
Updated: 10/03/2023 17.49u

Het schepencollege van de stad Brussel heeft vrijdag Brucity ingehuldigd, het nieuwe Brusselse administratieve centrum waar de ambtenaren aan het begin van de winter zijn ingetrokken. Het gebouw werd ook dé plek van de lokale democratie, nu er sinds kort de gemeenteraden worden georganiseerd en de schepenen er hun kantoren hebben.

De ontmanteling van de administratie ging samen met een grootschalige operatie rond de modernisering en vereenvoudiging van dienstverlening aan de burgers. Volgens burgemeester Philippe Close (PS) werd 6 kilometer aan administratieve documenten gedigitaliseerd. Nog eens 7,7 kilometer aan papieren documenten werd vernietigd of in de kelder gearchiveerd.

De 37.000 vierkante meter aan kantoren zijn ontworpen om plaats te bieden aan 1.500 lokale ambtenaren. Studiezalen met wifi waar tijdens blokperiodes honderd studenten terecht kunnen, zullen vanaf 2 mei beschikbaar zijn. Ook verenigingen kunnen in Brucity vergaderen.

Centraal in het gebouw bevindt zich een cilindrisch atrium met liften. Op het dak komt een restaurant met een panoramisch uitzicht dat 's middags toegankelijk zal zijn voor de ambtenaren en 's avonds voor het grote publiek.

Het gebouw beschikt tot slot over een openbare parking met 450 plaatsen en een parking voor het personeel met 109 plaatsen.

Vier jaar

Er werd vier jaar lang aan Brucity gewerkt, op de locatie van de vroegere Parking 58. In 2018 begon de sloop van Parking 58 en eind 2018 begonnen de eerste grondwerken. Na een archeologisch intermezzo van mei tot juni 2019, konden de grote werken echt beginnen in 2020. Bijna drie jaar later is het gebouw nu volledig afgewerkt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie