Nieuwe administratief centrum Brucity opent maandag de deuren

brucity
© B2Ai
| Simulatiebeeld van de hoofdingang aan de Hallenstraat, die door het gebouw loopt.
© B2Ai
| Simulatiebeeld van de hoofdingang aan de Hallenstraat, die door het gebouw loopt.

Het grote publiek kan vanaf maandag 12 december terecht in Brucity, het gloednieuwe administratief centrum van Stad Brussel op de locatie van de vroegere Parking 58. Ook de gemeenteraad van Stad Brussel zal er plaatsvinden in de nieuwe gemeenteraadszaal.

Vrijdag gaan de loketten in het oude administratief centrum aan de Anspachlaan onherroepelijk toe. Op een boogscheut daarvandaan prijkt nu het gloednieuwe Brucity. Het moderne passief gebouw is herkenbaar aan zijn verschillende lagen en glazen gevels. Een ondergrondse parking vervangt Parking 58 en biedt plaats aan 450 wagens en 250 fietsen.

Stad Brussel verzamelt er nu al haar diensten op één plek. In Brucity wil het de burgers vereenvoudigde diensten aanbieden in een beter en efficiënter onthaal. Dankzij een doorgedreven digitalisering worden de diensten tegelijkertijd autonomer en toegankelijker gemaakt. De Brusselaars kunnen heel wat zaken zelf regelen aan de beschikbare toegangsschermen.

Nieuwe gemeenteraadszaal

Tegelijkertijd moet Brucity meer zijn dan een louter administratief gebouw, want er zijn diverse ruimtes, studie- en vergaderzalen beschikbaar voor onder meer verenigingen of studenten. De gemeenteraad van Stad Brussel zal er ook plaatsvinden in de nieuwe gemeenteraadszaal.

Vier jaar lang werd aan de werf gewerkt. In 2018 begon de sloop van Parking 58 en eind 2018 begonnen de eerste grondwerken. Na een archeologisch intermezzo van mei tot juni 2019, konden de grote werken echt beginnen in 2020. Bijna drie jaar later is het gebouw nu volledig afgewerkt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?