Nieuwe bouwmeester heet Kristiaan Borret of Benoit Moritz

© Felix Zitter/Städtebau TU Graz
| Stedenbouwkundige Benoit Moritz.

De Brusselse regering beslist de komende weken over de opvolging van Kristiaan Borret. Die is kandidaat om zichzelf op te volgen als bouwmeester van het Brussels Gewest. Met Benoit Moritz heeft hij een te duchten tegenkandidaat.

De Brusselse regering zit binnenkort samen over de aanstelling van een nieuwe bouwmeester. Die start op 1 januari 2020 en moet de komende vijf jaar waken over de kwaliteit van de openbare ruimte en van publieke gebouwen in het Brussels Gewest.

De strijd gaat tussen Benoit Moritz en Kristiaan Borret.

Benoit Moritz is een gerenommeerd stedenbouwkundige die in Brussel maar ook internationaal al lang aan de weg timmert. Hij richtte in 2001 het stedenbouwkundig bureau MSA Office op dat onder meer het Muntplein, zones op Thurn en Taxis en residentiële ruimtes aan het kanaal vormgaf. Hij is ook professor aan de architectuurfaculteit van de ULB.

Opinie Borrety BRUZZ ACTUA 1578
Kristiaan Borret

De huidige bouwmeester Kristiaan Borret heeft eerder al aangegeven dat hij er graag een termijn bij doet. Hij was al bouwmeester in Antwerpen en begon in 2015 als Brusselse bouwmeester. Hij maakte al meteen naam omwille van zijn doortastende stijl, die een duidelijk een breuk met het verleden beoogde.

Hij voerde onder meer het principe van de architectuurwedstrijden in om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren. Die nieuwe aanpak, waarbij hij ook wedstrijden voor privéprojecten probeert te organiseren, viel niet altijd in goede aarde bij de Brusselse politici en klassieke vastgoedsector.

Borret is nog maar de tweede bouwmeester in het Brussels Gewest, na Olivier Bastin (2009-2014).

Noordwijk Metrolab Benoit Moritz rechts Mathieu Berger links BRUZZ ACTUA 1642
© Saskia Vanderstichele
| Benoit Moritz uiterst rechts op deze foto in het Noodstation.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?