Het VRT-omroepgebouw met de bekende zendmast aan de Reyerslaan
© VRT | Het VRT-omroepgebouw met de bekende zendmast aan de Reyerslaan.

De iconische Reyerstoren zal door de verhuizing van de VRT en RTBF naar nieuwe gebouwen niet langer gebruikt worden. Het gebouw wordt niet afgebroken maar krijgt een nieuwe functie. De Brusselse Maatschappij voor Stedelijke Inrichting is daarvoor op zoek naar ontwerpers.

Het torengebouw aan de Schaarbeekse Reyerslaan is gebouwd in de jaren 70 en bepaalt sindsdien de skyline van het oosten van Brussel. Het gebouw was oorspronkelijk een zendmast, maar door de digitalisering bij de publieke omroepen is het gebouw die functie al een hele tijd verloren.

De toren staat nu grotendeels leeg en wordt nog gebruikt voor een beperkt aantal technische functies. Door de verhuizing van de VRT en RTBF naar nieuwe gebouwen nemen de omroepen de komende jaren ook letterlijk meer afstand van de toren. Die zal niet afgebroken worden maar blijft staan als monumentaal gebouw in een nieuwe wijk met media-bedrijven en woningen, het Mediapark.

Het Brussels Gewest wil niet dat de toren leeg blijft staan en zoekt daarom via de MSI naar mogelijke nieuwe functies. Ontwerpers krijgen nu de kans om mee te doen aan een wedstrijd die begeleid wordt door de Brusselse bouwmeester. Ze moeten analyseren wat er technisch mogelijk is met het gebouw en moeten scenario's voor de reconversie op tafel leggen. De winnaar wordt aangeduid in juli, het studiewerk volgt in augustus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Stedenbouw, VRT-gebouw, vrt, VRT-toren, Reyerstoren, MSI, mediapark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie