Nieuwe stadswijk Papenvest: positief advies ondanks protest

© Artefactorylab
| Zicht op de nieuwe Papenvest-site van de zijde van de Dansaertstraat (simulatiebeeld). Het gelijkvloers van het zichtbare gebouw moet beter verbonden worden met de buurt.

De overlegcommissie van de Stad Brussel heeft een gunstig advies voor de nieuwe wijk in het centrum, op de plaats van de vijf blokken op de Papenvest. Buurtbewoners die het project wilden bijsturen, reageren ontgoocheld. “Het Gewest zegt dat hier te weinig toegankelijk groen is en dan bouwt men het vol.”

Wat voorafging: De Stad Brussel wil de 5 modernistische en versleten woonblokken op de Papenvest afbreken en er een nieuwe stadswijk in de plaats bouwen. Het aantal woningen stijgt van 314 naar 350.

Op de plannen kwam heel wat kritiek, onder meer omdat de bebouwde oppervlakte veel groter werd. Toch besliste de overlegcommissie van de Stad Brussel het project groen licht te geven. De nieuwe Papenvestwijk krijgt een gunstig advies met voorwaarden.

Voorwaarden

Die voorwaarden zijn niet erg ingrijpend. Zo zullen de trottoirs aan de Onze Lieve Vrouw van Vaakstraat breder worden en sneuvelen daarvoor parkeerplaatsen. Alle dakoppervlaktes waar geen zonnepanelen liggen zullen ook van een dakterras en daktuin worden voorzien. Dat geldt voor het noordelijke gebouw en het centrale woonpand.

Een van de voorwaarden is dat het gelijkvloers van het noordelijke gebouw een invulling krijgt met meer interactie met de omliggende straten. Er komt dus geen woonruimte meer op het gelijkvloers.

Over de toekomst van de straat genaamd Papenvest zegt het advies zelf niets. Maar de inleidende tekst voor het advies vermeldt wel dat de stad de straat wil heraanleggen en er de parkeerplaatsen schrappen. Op die manier moet er een oplossing komen voor de verwachte verkeersknoop als fietsers, voetgangers en auto’s er een erg smalle strook moeten delen, zegt schepen van Stedenbouw Ans Persoons (One.brussels/SP.A). Mogelijk wordt de straat ook nog autoluw of autovrij, al is daar nog geen beslissing over.

Bewoners van de Papenvest die ingrijpende veranderingen hadden gevraagd, tonen zich teleurgesteld. “Het is alsof dit advies al geschreven was voor de overlegcommissie plaatsvond,” zegt Elke Van de Walle. “Er duiken zelfs kwesties in op, die helemaal niet aan bod kwamen op de commissie.”

papenvest2.png
© google
| De blokken aan de Papenvest vandaag.

Van de Walle vindt dat de Stad helemaal geen rekening heeft gehouden met de bekommernissen van de buurtbewoners, onder meer over het verlies van open ruimte. “Het Gewest heeft net vastgelegd dat dit een zone is waar er een gebrek is aan publiek toegankelijk groen, en dan gaat de Stad het gebied grotendeels volbouwen.”

De buurtbewoonster, die een dozijn gezinnen vertegenwoordigt die tegenover de site wonen, kijkt nu reikhalzend uit naar de beslissing van het Gewest, dat de vergunning moet verlenen. “Als het Gewest een beslissing neemt die strijdig is met haar eigen doelstellingen, zal de Raad van State die vergunning vernietigen, daar ben ik zeker van.”

overlay.jpg
De oude en nieuwe gebouwen op één kaart. De blauwe zones zijn het nieuwe project in de plannen voor het advies van de overlegcommissie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?