Nieuwe Victoriatoren moet Noordwijk opstuwen

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 31 mei 2023
Updated: 31-05-2023 - 16:09

Het IBM-torengebouw in de Brusselse Noordwijk is woensdag na een transformatie officieel geopend onder zijn nieuwe naam: de Victoriatoren. De toren moet de moeilijke buurt in Sint-Joost-ten-Node op termijn mee een nieuwe aanblik geven.

In het gebouw, dat van 1978 dateert, worden de nieuwe zetel van de mediagroep WPP, het eerste hotel van de keten The Hoxton in België, werkruimten, twee restaurants en een bar op het dak ondergebracht. Aan de transformatie is twee jaar gewerkt. Ze kadert in een opwaardering van de wijk.

"Het is het begin van grondige veranderingen in de Noordwijk", zei Pascal Smet (Vooruit), de Brusselse staatssecretaris voor Stedenbouw. "Het wordt een gemengde wijk met veel meer woningen, de tram, meer aansluitingen, groen, culturele activiteiten", legde hij uit, waarbij hij ook de gerenoveerde gebouwen langs het kanaal vermeldde waar de komende jaren kantoren en hotels komen.

Het 22 verdiepingen tellende torengebouw ziet eruit zoals voorheen want het architectenbureau 51N4E wou de hoofdkenmerken behouden met het oog op een "duurzame" aanpassing, lichtte architect Johan Anrys toe. Om het torengebouw een tweede leven te geven in de geest van de milieuvereisten, werden lokale materialen gebruikt en zonnepanelen geïnstalleerd, en functioneert het gebouw zonder fossiele brandstoffen.

"We kunnen lage inkomens niet in één wijk concentreren, er is een evenwicht nodig", zei de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, over de bevolking van de wijk. "Tot zo'n sociale mix kunnen we komen met ambitieuze projecten zoals dit project, dat andere bevolkingstypes zal aantrekken."

Volgens de burgemeester kan de Victoriatoren de gemeente een miljoen euro opbrengen. Het hotel en de kantoren zullen volgens hem ook voor "sociale controle" zorgen in de Noordwijk, die met veiligheidsproblemen kampt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?