Victoria Reginatoren IBM ingang
© 51N4E

Burgemeester Kir schort werken aan voormalige IBM-toren op: ‘Ik wil geen ongeval’

ZM
© BRUZZ
19/04/2021

Burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir zet de werken aan de vroegere IBM-toren aan de Kruidtuin stop, omdat de openbare veiligheid er niet gegarandeerd wordt. Het gaat onder andere om vallend puin en geluidsoverlast ‘s nachts. De werken kunnen pas hervat worden als de aannemers voldoen aan een aantal strikte voorwaarden.

De werken aan het Victoria Reginagebouw, de voormalige kantoorgebouwen van IBM, zijn al even bezig en moeten tegen de zomer van volgend jaar afgerond zijn. Oorspronkelijk moest dat al een jaar vroeger gebeuren en de werken zouden door de opschorting nu nog meer vertraging kunnen oplopen.

"Na verschillende rapporten en processen-verbaal van het gemeentebestuur, waarin werd gewezen op de tekortkomingen van de aannemers die verantwoordelijk zijn voor de bouwplaats, werd een besluit tot opschorting genomen”, communiceert het kabinet van burgemeester Kir.

Vallend puin

Het gaat vooral om gebreken op vlak van veiligheid, zoals vallend puin, het ontbreken van omheining en signalering van de bouwwerf, maar ook nachtlawaai. De burgemeester van Sint-Joost zegt al meerdere klachten van buurtbewoners te hebben ontvangen.

“We hebben de ondernemingen van de werf verschillende opmerkingen gegeven zonder gehoor te krijgen. Het is een mooi project, maar er moet ook aandacht zijn voor veiligheid”, aldus Kir.

De werken zijn vandaag stopgezet. “Nu is het aan de aannemers om met oplossingen te komen. Pas dan kan de werf heropstarten. Wanneer dat zal zijn hangt van hen af", besluit Kir. "Ik wil niet wachten tot er een ongeval gebeurt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie