Vroegere IBM-toren aan Kruidtuin krijgt hotel en dakterras

Het Victoria Reginagebouw aan de Kruidtuin, de voormalige kantoortoren van IBM, mag worden gerenoveerd tot een hotel met dakterras. Dat beslist de gemeenteraad van Sint-Joost woensdagavond. Het gaat om een stedenbouwkundige formaliteit, want de renovatie van de toren was eigenlijk al begonnen.

De Victoria Reginatoren werd in de jaren 70 gebouwd als kantoorgebouw voor het Amerikaanse technologiebedrijf IBM. Nadien nam de federale politie er zijn intrek, maar sinds 2015 staat het gebouw leeg. Twee jaar geleden wisselde het gebouw nog eens van eigenaar. Die stelde het Brussels architectenbureau 51N4E aan voor een langverwachte renovatie. Terug te vinden in hun plannen: heel wat kantoorruimte en co-workingspaces, maar ook een hotel, een bar, restaurant en een dakterras.

"Het is één van de mooiste panorama's van de stad", zegt burgemeester Emir Kir van Sint-Joost. "Ik heb de werken in december zelf kunnen bezoeken."

Zijn gemeente beslist woensdagavond over de officiële functiewijziging van het gebouw. Volgens de oorspronkelijke plannen uit de jaren 70 mogen in de toren namelijk enkel kantoren of appartementen huizen. Dat bestemmingsplan wordt nu opgeheven, zodat er ook horeca en ontspanning kunnen neerstrijken. En niet onbelangrijk: de nieuwe bestemming staat toe dat de bovenverdieping wordt omgebouwd tot een dakterras.

Zomer 2022

De werken voor die gerenoveerde toren zijn al begonnen. In de nieuwe plannen zal het gelijkvloers een open doorgang worden, met de ingang aan de kant van de Sint-Lazaruslaan. Daar komt trouwens in het algemeen meer ruimte voor fietsers en voetgangers, nu de wijk wordt heraangelegd.

De open doorgang zal directe toegang geven tot de bar en het restaurant. Op de eerste drie verdiepingen komen co-workingruimtes. Daarboven zal het hotel verdieping 4 tot en met 10 innemen, samen met verschillende appartementen. Nog wat hoger, vanaf verdieping 11, komen er tien verdiepingen aan kantoorruimte. Dat moeten open ruimtes worden, met loungeplekken om te ontspannen en vergezichten op de stad. En helemaal bovenaan komt dus het nieuwe dakterras. Al is het voorlopig onduidelijk of dat publiek toegankelijk zal zijn. "Mensen kunnen wel van de panorama's genieten uit het restaurant of de hotelkamers", zegt burgemeester Kir.

De hele renovatie moet tegen de zomer van volgend jaar afgerond zijn, zegt burgemeester Kir en wordt aan BRUZZ bevestigd door de architecten. Oorspronkelijk moest dat al een jaar vroeger gebeuren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?