| De voormalige IBM-toren, achter de Kruidtuin.

West-Vlaamse miljardair koopt voormalige IBM-toren

LV
© BRUZZ
27/03/2019
Updated: 29/03/2019 11.06u

De Victoria Regina Tower verandert van eigenaar. De West-Vlaamse miljardair Filip Balcaen koopt de toren aan de Kruidtuin samen met de Brusselse ontwikkelaar Downtown Real Estate.

Balcaen maakte fortuin met vloerbekledingsbedrijf Balta en investeert dat tegenwoordig onder meer in vastgoed, via het bedrijf Baltisse. Dat heeft samen met Downtown Real Estate de vennootschap Victoria Regina Tower opgericht, met een kapitaal van 15 miljoen euro. Dat bericht derijkstebelgen.be. Volgens die website wordt de aankoopakte “eerstdaags” verleden.

"Wij hebben de toren donderdag gekocht van het Spaanse Banco Santander", bevestigt Alexander Steyns van Downtown Real Estate vrijdag aan BRUZZ. Baltisse en Downtown kochten eerder samen Polaris, een kantoorgebouw langs de Albert II-laan. Dat ondergaat momenteel een grondige renovatie en kreeg de nieuwe naam Seven.

De Victoria Regina Tower opende in 1978 als het Belgische kantoor van de Amerikaanse informaticapionier IBM. Het gebouw telt 22 verdiepingen, goed voor 25.000 vierkante meter kantoren. De laatste gebruiker was de federale politie, maar het gebouw staat al enkele jaren leeg.

De nieuwe eigenaars willen het gebouw gaan herdenken, maar met respect voor de bestaande architectuur. Eerdere renovatieplannen, waarbij de kenmerkende verticale lijnen in de gevel zouden verdwijnen, worden bijgestuurd. "Het is een iconisch gebouw met heel veel kwaliteiten, zoals een prachtig uitzicht en royale plafondhoogte", aldus Jan De Kuyper van Downtown.

Na de renovatie moet het gebouw aan de passiefstandaard beantwoorden. Naast kantoren moet er ook plaats komen voor andere functies.

In een eerdere versie van dit artikel kon u lezen dat het gebouw een horizontaal gevelmotief zou krijgen, maar de nieuwe eigenaars willen de eerdere renovatieplannen bijsturen. Het bijhorende simulatiebeeld is daarom vervangen door een actuele foto van het gebouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Stedenbouw

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni