Geen discobol, wel respectvolle renovatie voor Victoria Reginatoren

© 51N4E
| De Victoria Reginatoren aan de Kruidtuin wordt gerenoveerd met respect voor het originele ontwerp

De Victoria Reginatoren wordt de komende jaren grondig gerenoveerd. Het gebouw aan de Kruidtuin, ook gekend als de voormalige IBM-toren, krijgt onder meer een nieuwe gevel en zal een pak energiezuiniger worden. De glazen bol of horizontale strepen die in eerdere ontwerpen te zien waren zijn verdwenen, in de plaats komt nu een renovatie van de toren met respect voor het originele ontwerp met verticale strepen.

Victoria Reginatoren IBM glazen bol
© A2RC
| Het oude ontwerp met glazen bol

De grondige renovatie van de Victoria Reginatoren aan de Kruidtuin staat al jaren op de planning. Toen de federale politie het gebouw in 2015 verliet stelde de toenmalige eigenaar een opmerkelijk plan voor met een glazen bol in de gevel. Dat ontwerp werd afgekeurd door de overheid. De bol zou het zonlicht op zo'n manier weerkaatsen dat het de planten en bomen in de Kruidtuin zou beschadigen.

In de plaats kwam een ontwerp dat de verticale strepen wilde vervangen door horizontale. Dat stierf een stille dood toen de toren begin 2019 van eigenaar veranderde. De Spaanse Banco Santander verkocht de toren aan het Belgische Baltisse en het Brusselse Downtown Real Estate, die het gebouw Victoria doopten. De nieuwe eigenaar stelde ook een nieuwe architect aan, het Brusselse bureau 51N4E.

Energiezuinig

"We wilden graag de iconische architectuur van de toren behouden," vertelt Alexander Steyns van Downtown Real Estate. "De horizontale strepen van het ontwerp maakten het gebouw nogal dik en dat vonden we spijtig."

De nieuwe architecten tekenden een subtiele renovatie die de verticale strepen van het gebouw uit 1978 behoudt. "We maken er wel een duurzaam verhaal van, met dezelfde allure als vandaag," zegt Steyns. "De façade wordt vervangen om het gebouw energiezuiniger te maken. Na de renovatie zal het gebouw fossil-free zijn, er zal dus geen brandstof meer gebruikt worden voor de verwarming of koeling." De toren zou even zuinig worden als een nieuw passiefgebouw.

De gelijkvloerse verdieping van het gebouw wordt grondig aangepakt. Vandaag is die erg gesloten waardoor het gebouw een gesloten burcht lijkt die niets te maken wil hebben met de buurt errond. Dat verandert: de anonieme ingang verhuist en komt aan de kant van het Victoria Reginaplantsoen. Dat wordt een echt pleintje wanneer de langverwachte heraanleg van de Sint-Lazaruslaan en omgeving klaar is.

Victoria Reginatoren IBM ingang
© 51N4E
| De nieuwe ingang van de toren moet een meer uitnodigende indruk maken dan vandaag

Meer dan kantoren

Het vernieuwde gebouw wordt mogelijk meer dan een klassieke kantoortoren. Zo zouden er ook appartementen in het gebouw kunnen komen, of een hotel. Het doet zo denken aan het ZIN-project, de nieuwe versie van het WTC. In dat gebouw zullen kantoorverdiepingen en woonverdiepingen elkaar afwisselen. Het ontwerp is ook van 51N4E.

De precieze indeling van de toren ligt nog niet vast. De stedenbouwkundige overlegcommissie gaf de renovatieplannen groen licht, een vergunning is dus binnen handbereik. Midden 2021 zou de renovatie al afgerond zijn. Voor een eventuele functiewijziging is nog een apart stedenbouwkundig traject nodig.

IBM-toren Victoria Tower
© Eric Bouvier/Downtown Real Estate
| De toren zoals die er vandaag uitziet vanuit de Kruidtuin

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?