| Met de installatie werd al 1 miljoen euro bespaard op de energiefactuur van de gebouwen in het park, waaronder het Jubelparkmuseum, Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Autoworld en het Legermuseum.

Nieuwe warmtekrachtkoppelingen voor Jubelparksite

RV
© BRUZZ
24/10/2023

De bestaande warmtekrachtkoppelingen in de gebouwen op de Jubelparksite worden vervangen door nieuwe. Die overeenkomst heeft staatssecretaris van de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) met Sibelga afgesloten. De installaties moeten de milieu-impact van de energieproductie voor de gebouwen op de site verder verminderen. De warmtekrachtkoppelingen komen er voor 1 januari 2025 met een erfpacht van tien jaar.

Een warmtekrachtkoppeling is een speciale motor die tegelijk warmte én elektriciteit kan opwekken. De warmte die normaal gezien verloren gaat bij het opwekken van elektriciteit krijgt hier dus een tweede leven.

Via een eerste overeenkomst tussen Sibelga en de Regie der Gebouwen, die in oktober 2014 werd afgesloten, werd de centrale stookplaats op de site uitgebreid met een installatie voor warmtekrachtkoppeling. Met die installatie werd al 1 miljoen euro bespaard op de energiefactuur van de gebouwen in het park, waaronder het Jubelparkmuseum, Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Autoworld en het Legermuseum. Ook de CO2-uitstoot kon is hierdoor per jaar 730 ton minder. De overeenkomst daarvoor loopt na tien jaar in december 2024 ten einde.

Het nieuwe project volgt op de "uitstekende resultaten" van de eerste overeenkomst, zo is te lezen in een persbericht. "Ik ben trots op het werk dat de Regie der Gebouwen over de hele lijn doet om onze openbare gebouwen milieuvriendelijker te maken, met respect voor het Belgische erfgoed," zegt staatssecretaris Michel.

Sibelga krijgt als eigenaar van de warmtekrachtkoppelingseenheid de groenestroomcertificaten. De elektriciteit die gelijktijdig wordt opgewekt, zal ze recupereren en in het distributienet injecteren om de verliezen te compenseren die inherent zijn aan elk elektriciteitsnet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni