| Het Kaaitheater aan de Sainctelettesquare.

Nieuwe wedstrijd voor uitbreiding Kaaitheater na juridische strijd

LV
© BRUZZ
04/02/2019

Het Kaaitheater gaat opnieuw op zoek naar een ontwerpteam voor de renovatie en uitbreiding van de art-decoschouwburg aan Sainctelette. Het project liep eerder spaak na een schorsing van de Raad van State. Bouwmeester Kristiaan Borret klaagt over de ‘juridisering’ van de stedenbouw in Brussel.

Een grondige opknapbeurt moet het Kaaitheater klaarstomen voor de toekomst en inspelen op nieuwe behoeften, zowel technisch als artistiek en op vlak van publieksonthaal. Daarnaast wil de cultuurtempel inspelen op de transformatie van de wijk, met het museum Kanal in de voormalige Citroëngarage, de bouw van nieuwe woningen en de vernieuwing van de Sainctelettesquare die in de pijplijn zit. Zo klinkt het in een nieuwe oproep van het team Vlaamse bouwmeester, in samenwerking met de Brusselse bouwmeester.

Het project gaat al enkele jaren mee. De nieuwe oproep komt er nadat een vorige procedure afgelopen zomer geschorst was door de Raad van State. Die gaf gevolg aan een klacht van het ontwerpbureau B-architecten, dat naast de opdracht greep. De verliezende architecten voerden aan dat laureaat 51N4E het programma niet had gerespecteerd door de toegang te verleggen naar de kanaalkant. In plaats van in beroep te gaan, kiest de Vlaamse Gemeenschap er nu voor om een nieuwe opdracht uit te schrijven.

Transparantie

Onder meer naar aanleiding van de saga rond het Kaaitheater klaagt Brussels bouwmeester Kristiaan Borret over de ‘juridisering’ van de Brusselse stedenbouw in een publicatie van stadsvereniging Bral. “Bij de bespreking van een immobiliënproject in Brussel zitten behalve de architect en de ontwikkelaar ook de juridische adviseur aan tafel”, klinkt het.

In dit geval hebben de advocaten van de verongelijkte architecten “een bijkomstigheid uitgespeeld als juridische slimmigheid”, aldus nog Borret, die pleit voor meer transparantie om juridische kwesties te vermijden. “In mijn ogen is de echte drijfveer van deze rechtszaken een soort verongelijkte achterdocht bij de verliezers omdat ze het gevoel hebben dat het spel niet fair was gespeeld.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni