Raad van State steekt stokje voor vernieuwing Kaaitheater

© wikimedia org

De Raad van State schorst de overheidsopdracht voor de vernieuwing van het Brusselse Kaaitheater voorlopig. Reden is een conflict rond de ingang van het theater. Dat moet volgens het bestek aan de Sainctelettesquare gelegen zijn. Maar het bedrijf dat de overheidsopdracht won, voorziet de publieke ingang aan de Akenkaai.

Het Kaaitheater ondergaat in 2020 een grondige renovatie en transformatie, kondigde Vlaams minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz (Open Vld) eind vorig jaar aan. Het theater is gelegen aan de Sainctelettesquare en wil mee op de kar springen van de ontwikkeling van de Kanaalzone.

De plannen omvatten onder meer een nieuwe zaal en loges, nieuwe kantoren voor het theater en de renovatie van de toneeltoren, het balkon en de zij-ingangen van de grote zaal. Er werden in totaal vijf offertes ingediend, die een jury moest beoordelen aan de hand van vastgelegde criteria. Op basis van die beoordelingen besloot de Vlaamse gemeenschap in april om met de bvba 51N4E in zee te gaan.

'Afwijking van eisen'

Maar de NV B-Architecten, die ook meedong in de procedure, vocht die beslissing aan bij de Raad van State. De offerte van 51N4E wijkt af van één van de eisen van het bestek, vinden zij, namelijk dat de ingang voor het publiek gelegen moet zijn aan de Sainctelettesquare.

In haar plannen voorziet de bvba 51N4E de ingang aan de Akenkaai, al voorziet ze wel een mogelijkheid om via het café en het restaurant - die wel aan de Sainctelettesquare gelegen zijn - toegang te krijgen tot de zalen.

De Raad van State geeft B-Architecten daarin nu gelijk. Er is onvoldoende rekening gehouden met het feit dat de ingang in de plannen niet ligt waar ze hoort te liggen, vindt de Raad. Die beslist in zijn arrest om de overheidsopdracht nu te schorsen "bij uiterst dringende noodzakelijkheid". Het gaat hierbij niet om een definitieve beslissing: de Raad moet zich nog ten gronde uitspreken over de zaak.

Intussen mogen er geen werken uitgevoerd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?