Odisee krijgt vergunning om 19de-eeuws gebouw te slopen

Het bewuste 19de-eeuwse hoekpand op de kruising van de Zandstraat met Broekstraat.

Op een boogscheut van het Stripmuseum wil de Odiseehogeschool haar stadscampus uitbreiden, maar daarvoor moet een 19de eeuws gebouw op de schop. Na eerdere tegenstand door de Stad Brussel en buurtbewoners, krijgt de hogeschool nu toch gelijk van de Raad van State.

Het gebouw ligt op de hoek van de Zandstraat met de Broekstraat, vlakbij het stadscentrum. Het is ontworpen door de architect Paul Saintenoy. Die is beter gekend van het Old England-warenhuis op de Kunstberg, waar vandaag het muziekinstrumentenmuseum in huist.

Erfgoed, vinden heel wat Brusselaars, dus tekenden 4.000 mensen twee jaar geleden al een petitie om de sloop ervan tegen te houden. Ook Stad Brussel ging in beroep tegen de bouwvergunning voor de nieuwe stadscampus. Dat blijkt nu tevergeefs. De Raad van State geeft Odisee groen licht voor de afbraak.

Brussels gemeenteraadslid en voormalig schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) noemt de sloop onbegrijpelijk. “Het is onaanvaardbaar dat er op twee passen van de Unesco-zone en op de Meiboomsite zo’n energieverspilling en zo’n plundering van Brussels erfgoed wordt toegelaten”, zegt hij aan La DH. Hij vreest dat andere Art Decogebouwen ook in het gedrang zullen komen.

Gevel behouden

Huidig schepen van Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels-SP.A) zegt dat de stad geen verdere stappen meer kan ondernemen. “Ons beroep is verworpen en de vergunning definitief afgeleverd”, bevestigt Persoons aan BRUZZ.

De KU Leuven, eigenaar van het gebouw, benadrukt dat de gevel in de Zandstraat behouden blijft. "De afbraak van dit gebouw kadert in een breder, doordacht project dat ook nieuwe mogelijkheden voor de omgeving biedt", zegt woordvoerster Sigrid Somers aan BRUZZ. In het nieuwe gebouw komen studentenkamers en extra lesruimtes voor de KU Leuven en Odisee. "Die ruimtes kunnen buiten de lesuren ter beschikking worden gesteld voor andere activiteiten", zegt Somers.

De universiteit verwijst naar het arrest van de Raad van State, dat de historische waarde van het gebouw "eerder klein" noemt, en zegt dat een renovatie een minder duurzame piste was dan de sloop.

perspectief_HUB_Broekstraat_(c)_HUB_cmyk.jpg
© HUB
| De nieuwe stadscampus zou ook studentenkamers voorzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?