Het park langs spoorlijn 28 ter hoogte van metrohalte Pannenhuis

Onderzoek: 'Groen in buurt creëert mentale rust'

© Belga
18/10/2021

Nabijheid van groen en sociaal contact met buren zijn bevorderlijk voor het mentaal welzijn van de Brusselaars. Luchtvervuiling en verkeersdrukte daarentegen zorgen vaak voor heel wat mentale onrust. Dat blijkt maandag uit een studie, onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Antwerpen, naar de link tussen het mentaal welzijn van Brusselaars en hun woonplaats.

Wat is de impact van de Brusselse leefomgeving (lucht- en geluidsvervuiling, bebouwde en natuurlijke omgevingen) op de mentale gezondheid van Brusselaars? Met die vraag gingen wetenschappers van onder andere de Universiteit Antwerpen, Sciensano en Instituut Natuur en Bos Onderzoek aan de slag. Voor het NAMED-project (NAture impact on MEntal health Distribution) combineerden ze een grootschalige bevraging van Brusselse inwoners met wandelinterviews om verschillende percepties van de leefomgeving en de levenskwaliteit te verzamelen.

Een opvallende vaststelling blijkt het belang van goede buren. "Mensen die zich deel van een gemeenschap voelen, die wederzijds begrip en steun ervaren, voelen zich beter in hun vel," zegt onderzoekster Laura Lauwers. Daarnaast is verkeer een bepalende factor. Verkeersonveiligheid, slechte luchtkwaliteit en geluidsoverlast zijn hinderlijke elementen met een negatieve impact.

Natuurlijke omgevingen met veel groen of blauw bieden daarentegen de mogelijkheid om even uit de stadsdrukte te ontsnappen. De interviews tonen dat Brusselaars hier veel belang aan hechten. "Groene ruimte creëert mentale ruimte. Ook kleine groene of blauwe plekjes, zoals een bloemenperkje of een fontein, hebben al een positief effect," zegt Lauwers.

De onderzoekers zijn duidelijk in hun aanbevelingen: betrek de burgers bij de stadsplanning, geef prioriteit aan minder gegoede buurten en zorg vooral voor veiligheid. "De overheid moet investeren in extra 'blauwgroene' infrastructuur, met ruimte voor water en natuur. Maar naast het belang van grote groene ruimtes, heeft een kleine geborgen of sociale groene plek zoals een buurtcompost vlakbij iemands woning ook een positief effect," aldus de onderzoekers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni