Onvrede over nieuwste snufjes in Silver Tower: ‘Pure geldverspilling’

© Saskia Vanderstichele
| De Silver Tower moet plaats bieden aan 2.000 ambtenaren.

Grote en interactieve led-touchscreens, informatieve schermen, interactieve welcome desks, eigen elektrische laadpalen en lichtbekleding van twee buitenmuren. Het nieuwe administratief centrum van het Brussels Gewest in de Silver Tower mag de digitale boot niet missen. Maar aan die hoogtechnologische plannen hangt een stevig prijskaartje. En dat zorgt voor wat gêne bij enkele Brusselse administraties die straks in het gebouw zullen intrekken.

De Silver Tower aan het Sint-Lazarusplein in de Noordwijk zal weldra onderdak bieden aan 2.000 ambtenaren van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel en de dienst Fiscaliteit. Kosten noch moeite worden gespaard om er een moderne, digitale werkplek van te maken. Bovenop de ontwikkeling van een applicatie gericht op de Brusselse ambtenaren, voorziet het project van Digital Studio – een tak van consultancybedrijf Deloitte – in de nieuwste snufjes.

Bijna 250 touchscreens

Denk maar aan elektrische laadpalen. Of een mediawall, bestaande uit vier grote ledschermen die met gebaren bedienbaar zijn, om video’s, foto’s of zelfs interactieve spelletjes op af te spelen. Er moeten ook vier welcome desks komen, die u informatie bezorgen over de Silver Tower, de administraties of zelfs het weer. Vijf gelijkaardige ontvangstschermen heten u ook in het restaurant of de congresruimte welkom.

Voeg daar nog eens 42 interactieve schermen in de gemeenschappelijke ruimtes op elke etage, en 181 real-time informatieschermen aan elke lift aan toe. En op de koop toe voorziet het project ook in twee grote ledmuren aan de buitenkant van de Silver Tower. “Dit is een megalomaan en geldverslindend project”, reageren interne bronnen. Volgens de zakenkrant L’Echo zouden de kosten van bovenstaande snufjes oplopen tot 8 miljoen euro, waarvan de helft dient voor de vele touchscreens.

Weinig meerwaarde

Gênant, vinden sommige administraties die straks het nieuwe gebouw zullen betrekken. Zeker in tijden van budgettaire krapte. Die technologische innovaties kosten veel, maar brengen amper een surplus in dienstverlening aan de Brusselaar. “De kosten van al die nutteloze gadgets staan niet in verhouding met hun rentabiliteit”, schreef een directie aan Christian Lamouline, secretaris-generaal van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel.

Bepaalde hoge functionarissen vragen Lamouline om de prioriteiten te herzien en “meer realistische voorstellen” te implementeren. In een reactie zegt Lamouline dat de Brusselse regering een budget heeft voorzien om van de Silver Tower een interactief en innovatief gebouw te maken. “De voorstellen liggen op tafel, maar de keuzes moeten nog worden gemaakt. Elke bestede euro zal een meerwaarde bieden”, aldus de secretaris-generaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?