| Een simulatiebeeld van mediacentrum Frame.

Ook woonwijk op VRT-site loopt mogelijk vertraging op door geschil met architecten

JP
© BRUZZ
21/10/2019

De bouw van het nieuwe omroepgebouw van de VRT loopt mogelijk nog meer vertraging op. De VRT en de architecten raken het over bepaalde zaken niet eens. De raad van bestuur buigt zich maandag over de kwestie. Ondertussen loopt ook de bouw van drieduizend woningen op dezelfde site extra vertraging op. De RTBF begint, als alles volgens plan verloopt, volgend jaar wél aan de nieuwbouw.

De onenigheid tussen de VRT en de architecten is een van de oorzaken van de vertraging van de nieuwbouw op het Mediapark die in juni werd aangekondigd. Toen werd meegedeeld dat de nieuwbouw geen 122 maar 150 miljoen zou kosten en dat de verhuizing pas voor 2024 is. Inmiddels is zelfs niet zeker of dat nog lukt. Dat schrijft De Tijd.

Ook 150 miljoen euro bleek niet voldoende, want toen de offertes voor kandidaat-aannemers geopend werden, kreeg de VRT geen enkel bestek onder de 186 miljoen euro. Volgens de aannemers is de raming van de ontwerpers onrealistisch. Maar de VRT houdt voet bij stuk en wil niet meer uitgeven dan 150 miljoen. Dat betekent dat de architecten het basisproject moeten reduceren tot 135 miljoen, met een marge van 15 miljoen. De architecten vragen een extra ereloon voor het hertekenen van de plannen.

Daar is de VRT het niet mee eens. De openbare omroep wil er bovendien kosteloos uit kunnen stappen als het project toch duurder uit zou vallen, maar de architecten wijzen dat af en eisen bovendien een extra salaris voor elke maand dat het bouwproject langer duurt dan 35 maanden. Maandag buigt de raad van bestuur van de VRT zich opnieuw over de kwestie.

VRT en RTBF

1: in het blauw de huidige gebouwen van de VRT en de RTBF. 2: de nieuwe gebouwen van de openbare omroepen. 3: de nieuwbouw (in het zwart).

Woonwijk

Door de moeilijkheden tussen de architecten en de VRT loopt ook de nieuwe woonwijk die op de Reyerssite komt, mogelijk vertraging op. De bouw van drieduizend woningen kan immers pas van start gaan als de omroepgebouwen af zijn, zegt woordvoerder Pascal Sac van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (de productieleider van de toekomstige mediapool). De oude gebouwen moeten eerst worden afgebroken voordat er op die plaats nieuwe woningen komen (zie afbeeldingen).

De woningen zullen worden gebouwd in de periodes 2023-2024 en 2030-2035. "We moeten nu zien welke impact de VRT-vertraging op sommige fasen zou kunnen hebben," zegt Sac.

Bij de RTBF vlot het wel. Het openbaar onderzoek is al afgerond en een ongebruikte studio is zelfs al afgebroken. De Franstalige openbare omroep wacht alleen nog op de vergunningen. Als alles volgens plan verloopt, starten de werken volgend jaar. Die zullen twee jaar duren, waarna er nog twee jaar nodig zijn om het gebouw gebruiksklaar te maken.

Ook de bouw van het toekomstige mediacentrum Frame (voorheen aangekondigd als ‘Huis van de Media’) loopt geen vertraging op. Architectenbureau’s Baukunst en Bruther zijn in 2018 al gekozen. De werken starten naar alle waarschijnlijkheid in 2020 en zullen duren tot 2022.

Daarna moet het gebouw een visitekaartje van het mediapark worden. Het zal, naast een informatiepunt voor het mediapark ook de studio’s van BX1 huisvesten, die 3 miljoen euro krijgt voor de verhuizing. Ook komen er coworkingspaces voor kleine bedrijven in de mediasector, trekt screen.brussels in het gebouw en verhuist het Institut des Hautes Études des Communications Sociales - École de Journalisme haar opleidingen naar de mediapool. Voor de bouw van het gebouw is 16,5 miljoen euro voorzien.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de woningen aanvankelijk gebouwd zouden worden in de periode van periode van 2021 – 2023. Dat klopt niet. Mogelijk was daar tien jaar geleden sprake van, maar de planning is al jaren bijgesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Stedenbouw, mediapark, vrt, RTBF

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni