Openbaar onderzoek naar nieuwe Herrmann-Debrouxwijk start

© perspective.brussels
| Parallel met de herwaardering van de openbare ruimte worden de meeste sites op het Delta-Herrmann-Debrouxgrondgebied opnieuw ontwikkeld of gerenoveerd.

Van 10 oktober tot en met 9 december wordt het ontwerp van Richtplan van Aanleg (RPA) van de wijk ‘Delta-Herrmann-Debroux’ onderworpen aan een openbaar onderzoek in acht gemeenten. Zo'n RPA legt het ruimtelijke kader en de regels voor de toekomstige wijk vast.

Het stedelijke gebied Delta-Hermann-Debroux, aan weerszijden van de E411-snelweg van de gewestgrens tot de Deltasite, biedt een waaier aan bestemmingen: van het Zoniënwoud tot de aanwezigheid van de Europese Commissie bij Beaulieu en de ULB bij Delta. Ondanks al die troeven is de wijk op stedelijk en ruimtelijk vlak niet samenhangend ingericht. De weginfrastructuur vormt er een visuele en fysieke hinderpaal.

Om deze zuidelijke stadsingang en zijn omgeving een nieuw gezicht te geven, stuurde perspective.brussels in opdracht van de Brusselse regering het grootste RPA van het Gewest aan. Dit plan maakt een gefaseerde transformatie van de zone mogelijk. Het legt nieuwe stedenbouwkundige regels vast en bepaalt een strategie voor het gebied. Parallel met de herwaardering van de openbare ruimte worden de meeste sites op het Delta-Herrmann-Debrouxgrondgebied opnieuw ontwikkeld.

In het RPA is onder meer ook de afbraak van het Herrmann-Debrouxviaduct opgenomen. De heraanleg van de E411 in een stadsboulevard is een van de voornaamste ambities van het project Herrmann-Debroux. Die moet de verbrokkelde wijken Triomf, Delta, Driehoek en Beaulieu opnieuw met elkaar verbinden en meer ruimte laten voor voetgangers en fietsers.

De Brusselse regering keurde het RPA in mei goed. In het najaar kunnen de gemeenten Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Elsene, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Ukkel, Etterbeek en de stad Brussel ook hun bezwaren uiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?