Openbaar onderzoek voor nieuw Maximiliaanpark start: Zenne bovengronds en buurtplein

SD
© BRUZZ
26/05/2022

Het openbaar onderzoek is gestart voor het project rond het nieuwe Maximiliaanpark, dat ook een herinrichting van de wegen rondom het park in de Noordwijk omvat. Nog tot 23 juni kunnen bewoners terecht met bezwaren of opmerkingen bij de gemeente.

9,5 hectare aan openbare ruimte worden heringericht. Het gaat om het zogenaamde ‘Max-aan-de-Zenne’-project dat de herinrichting van het Maximiliaanpark en zijn omgeving omvat. Daarbij zal ook de Zenne worden aangepakt, die over een lengte van ongeveer 700 meter weer bovengronds zal stromen.

Voor het openleggen van de Zenne moet het paviljoen van de helihaven worden ontmanteld en moeten bomen worden herplant.

Langs de opengelegde Zenne zal een nieuw fietspad het park doorkruisen. Aan de noordzijde van het vernieuwde park komt een boomrijk landschap, met een ruime graszone.

maximiliaan_park_zenne.jpg

De kinderboerderij, die vandaag tussen Willebroekkaai en Helihavenlaan ligt, krijgt een nieuwe, grotere, rustigere plek vlak bij de WTC-torens en de sociale woningen daar dichtbij.

Het gebouw van de oude boerderij wordt omgevormd tot een publieke kantine, die aan een nieuw buurtplein zal liggen aan de rivier met nieuwe beplantingen en sportfaciliteiten.

zenne_nieuw_maximiliaanpark_kinderboerderij.jpg

Wegen

De wegen en kruispunten tussen de delen van het park zijn ook opgenomen in het project. Het gaat om de Simon Bolivarlaan, de Willebroekkaai, het Redersplein, de Groendreef, de Masuistraat en de Helihavenlaan.

De drukke Simon Bolivarlaan die het Maximiliaanpark in twee splijt wordt dus gedegradeerd tot wijkweg en heraangelegd tussen de Willebroekkaai en de Antwerpsesteenweg.

De vrijgekomen ruimte gaat naar bussen en de toekomstige tramlijn tussen Rogier en Belgica. Er komen volwaardige afgescheiden fietspaden en brede stoepen.

zenne_maximiliaanpark_nieuw_3.jpg

Voetgangers zullen dan weer kunnen rondwandelen op de eerste ‘voetgangersboulevard’ van het gewest. Die boulevard moet uiteindelijk de Thurn en Taxis-site verbinden met het Noordstation en het Rogierplein.

Het Rederskruispunt zal volledig vernieuwd worden met, tegenover het kanaal, recreatieve ruimten in de plaats van de huidige verkeerswegen.

zenne_nieuw_maximiliaanpark.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni