© VGC | De Kleurdoos is een van de scholen die een nieuwe speelplaats krijgt.

Operatie Re-Creatie: 19 groene speelplaatsen op komst

AD
© Belga
03/10/2022

In de gebouwen van Leefmilieu Brussel hebben negentien Brusselse scholen maandag het plan voor hun nieuwe en groenere speelplaats voorgesteld. Deze "Operatie Re-creatie" past binnen het natuur- en klimaatbeleid van Brussels minister voor Leefmilieu en Klimaattransitie Alain Maron (Ecolo).

Het doel van Operatie Re-Creatie is om de speelplaatsen van Brusselse scholen groener te maken en her in te richten voor meer welzijn, een beter regenwaterbeheer, meer biodiversiteit, nieuwe leermogelijkheden,...

Scholen in dichtbevolkte wijken

“Opnieuw contact maken met de natuur verbetert het algemeen welzijn van de leerlingen en hun vaardigheden”, aldus Maron in een persbericht. “Daarom hebben we toegezien op een voorselectie van hoofdzakelijk speelplaatsen van scholen die gelegen zijn in een hitte-eiland of in een heel dichtbevolkte wijk, met weinig groene ruimten in de buurt.”

De Nederlandstalige scholen die binnenkort een groene speelplaats krijgen, zijn de GO! Kunsthumaniora Brussel in Laken, basisschool Sint-Lutgardis in Ganshoren, het Technisch Atheneum Zavelenberg in Sint-Agatha-Berchem en De Kleurdoos in Brussel.

5 miljoen euro vrijgemaakt

In totaal zullen de speelplaatsen van 19 scholen in het Gewest - ofwel een oppervlakte van 43.092 m² - onthard en/of vergroend worden.

Daarvoor keurde de Brusselse regering in 2021 een budget van meer dan 5 miljoen euro goed. Gemiddeld krijgt elke school een subsidie van bijna 300.000 euro.

Waterbeheer

De vergroening van de speelplaatsen in Brussel is belangrijk omdat het de doorlaatbaarheid van de bodems en het waterbeheer verbetert. Op die manier worden er koelte-eilanden gecreëerd, die de stad nodig heeft in de strijd tegen klimaatverandering. Vooral tijdens hittegolven zullen de groene speelplaatsen ervoor zorgen dat het iets frisser blijft.

Werken in 2023 van start

De nieuwe speelplaatsen worden participatief ontworpen door zowel de leerlingen, leerkrachten en ouders, als architecten en natuurdeskundigen. De scholen worden doorheen alle projectfases begeleid. In 2023 beginnen de werkzaamheden in de eerste scholen. Eenmaal de groene speelplaatsen af zijn, kunnen deze in samenwerking met verenigingen ook opengesteld worden naar de buurt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie