Oppositie vraagt doorlichting NEO en parkeerbedrijf

"De Brusselaars zijn het beu. Ze hebben al meerdere malen te horen gekregen dat er schoon schip gemaakt zal worden. Telkens opnieuw zijn PS-mandatarissen bij het wanbeheer betrokken", klaagt Arnaud Verstraete aan.

Oppositieleden Arnaud Verstraete (Groen) en Cieltje Van Achter (N-VA) eisen een volledige doorlichting van de cvba NEO na de vernietigende kritiek van het Rekenhof. Beide politici hebben ook een actualiteitsvraag ingediend om Brussels minister-president Rudi Vervoort woensdag te horen over de onregelmatigheden vastgesteld bij NEO. Die zullen normaal woensdagvoormiddag leiden tot een actualiteitsdebat in de commissie Territoriale Ontwikkeling.

arnaud_verstraete_groen_940_667px_c_groen.jpg
© Groen
| Arnaud Verstraete (Groen)

Na de Brusselse brandweer (DBDMH) neemt het Rekenhof nu ook de NEO en het Brussels Parkeerbedrijf onder vuur wegens wanbeheer. Bij de coöperatieve vennootschap NEO, die instaat voor de herinrichting van de Heizelvlakte, ontdekte het Hof dat er onwettig gebruik wordt gemaakt van kredietkaarten. Daarnaast ontbreken verantwoordingsstukken, wordt de wetgeving op aanbestedingen niet gerespecteerd, en maakt de boekhouding een ernstige controle onmogelijk, somt Verstraete op.

cieltje_van_achter_BRUZZ_1553.jpg
Cieltje Van Achter (N-VA)

"Bij NEO is helaas schimmigheid troef. Een tijd geleden vroeg ik aan minister-president Vervoort om een overzicht van de uitgaven binnen NEO te krijgen, maar de minister-president wou of kon mij niet antwoorden. Het is onbegrijpelijk dat het gewest hier 165 miljoen euro in pompt, en niet eens opvolgt waar dit geld aan besteed wordt. Een doorlichting is dringend nodig", oppert ook Cieltje Van Achter.

"De Brusselaars zijn het beu. Ze hebben al meerdere malen te horen gekregen dat er schoon schip gemaakt zal worden. Telkens opnieuw zijn PS-mandatarissen bij het wanbeheer betrokken", klaagt Arnaud Verstraete aan. Hij wijst erop dat het Rekenhof ook bijzonder scherp is over het Brussels Parkeerbedrijf. "Dat agentschap is nog maar pas opgericht en zelfs daar slaagt men er niet in om maar in de buurt te komen van goed bestuur", vervolgt hij scherp. Het Groen-parlementslid dringt daarom aan op een volledige doorlichting van zowel NEO als het Parkeerbedrijf.

Het lijstje van Brusselse instellingen waar er vragen zijn over het beheer oogt intussen vrij indrukwekkend. Eind november vroeg het Brussels Parlement reeds een doorlichting van Net Brussel door het Rekenhof. Woensdagnamiddag staat in de commissie Binnenlandse Zaken een actualiteitsdebat gepland over de onregelmatigheden die het Rekenhof vaststelde bij de openbare aanbestedingen van de Brusselse brandweer. En in de voormiddag worden in de commissie Territoriale Ontwikkeling mogelijk actualiteitsdebatten gehouden over NEO en het Eurostadion.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?