Oud gemeentehuis Etterbeek tegen de vlakte voor woningen

© BRUZZ
| Het oude gemeentehuis zal gesloopt worden.

Op de locatie van het oude gemeentehuis van Etterbeek moet eind 2022 een woningcomplex verrijzen. Ook de polikliniek Baron Lambert zal er een verdieping krijgen. Dat bevestigt Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR).

In maart dit jaar verhuisde de volledige gemeentelijke administratie van Etterbeek naar een futuristisch nieuw gebouw op de Jachthof-site in de Kazernelaan. Ook het OCMW, de lokale werkwinkel en de politiezone Montgomery (Etterbeek/Sint-Pieters-Woluwe/Sint-Lambrechts-Woluwe) zijn er gehuisvest. Het oude gemeentehuis staat inmiddels volledig leeg.

Het bleef lang onduidelijk wat nu eigenlijk de plannen waren met dat oude gebouw in de Oudergemlaan. Het gemeentehuis beloofde nochtans een van de belangrijkere dossiers van de huidige legislatuur worden. "De Etterbekenaren zien op dit moment een groot leegstaand gebouw in het midden van hun gemeente, die hier zelf ook nog eens eigenaar van is", stipte gemeenteraadslid Dennis van der Knaap (Ecolo-Groen) aan tijdens een interpellatie. Hij vroeg zich af wat de gemeente van plan was met het oude gebouw.

Overheidsopdracht

Het college blijkt echter wel degelijk concrete plannen te hebben met het gebouw: er moet een woningencomplex verrijzen op de locatie. Daarnaast moet ook de polikliniek Baron Lambert er gehuisvest worden. Tien procent van het woongedeelte moet sociale woningen worden. De woningen zouden langs de Oudergemlaan en Sint-Pieterssteenweg gebouwd moeten worden en in het midden zou een groenzone moeten ontstaan die overdag publiek toegankelijk is.

Uit studies is gebleken dat de bestaande structuur niet behouden kan worden. Een volledige sloop is dus de enige oplossing, al wil de gemeente wel proberen zoveel mogelijk materialen uit het oude gebouw te hergebruiken.

De gemeente zal een overheidsopdracht publiceren om een promotor voor het project te vinden. Hoeveel geld er uiteindelijk gemoeid zal zijn met het project, durft De Wolf niet te zeggen. "Momenteel werken er 5 hoge ambtenaren dagelijks aan het project. We doen ons best om vaart te maken, want we hopen eind 2022, begin 2023 te beginnen met de werken", aldus de burgemeester aan BRUZZ. In 2025 of 2026 moet het project klaar zijn.

De concrete plannen zouden eind juli aan de gemeenteraad gepresenteerd moeten worden. En hoewel alles al behoorlijk concreet lijkt te zijn ingevuld, wil het college ook de Etterbeekse burgers nog betrekken bij de besluitvorming over de plannen. In welke vorm blijft nog onduidelijk. "Omdat de plannen al zo vergevorderd zijn, vraag ik me af hoe die burgerparticipatie nog zou worden ingepast", besluit Van der Knaap.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?