Etterbeek: Baron weet van geen ophouden

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
26/09/2018

Burgemeesters willen graag de geschiedenisboeken in als daadkrachtig. Dat is in Etterbeek niet anders. Met grote bouwprojecten wil burgemeester De Wolf zijn stempel op de gemeente drukken. Maar kan hij ook de kiezer verleiden?

| De inzet |
 

De huidige coalitie (Lijst van de Burgemeester, groenen en socialisten) wil graag voor een derde keer aan het roer zitten. Die intentie hebben ze in een voorakkoord gegoten. Kunnen ze dat akkoord waarmaken? Of zal Défi , dat het goed doet in de peilingen, erin slagen enkele meerderheidszetels te veroveren?

Eind mei legde burgemeester Vincent De Wolf (MR) de eerste steen van het nieuwe administratieve centrum aan De Jacht. Het nieuwe gemeentehuis, waar al de gemeentediensten onder één dak worden samengebracht, zal worden omringd door een gloednieuwe wijk, Jachthof, met ruim 200 wooneenheden, een Franstalige crèche en een ondergrondse parkeergarage. De nieuwe wijk, die de gemeente 42 miljoen euro kost, is het stokpaardje van burgemeester De Wolf. Hij noemt het project “uniek in ons land”.

De regenboogcoalitie van de Lijst van de Burgemeester, Ecolo-Groen en PS-SP.A, die al sinds 2006 bestuurt, heeft de afgelopen zes jaar nog spades in de grond gestoken. Zo gingen de werken aan het Jourdanplein eindelijk van start, na decennialange discussies over het al dan niet aanleggen van een ondergrondse parking. Het plein transformeert geleidelijk aan in een semiautovrij plein. De gemeente haalde ook haar eerste wijkcontract binnen. Daarmee wordt de buurt tussen de Waversesteenweg, de Oudergemlaan, de Sneessensstraat en de Fétisstraat opgeknapt.

Campagnekoorts

“Wij hebben een voorakkoord,” schrijven de Lijst van de Burgemeester, PS-SP.A en Ecolo-Groen in juni aan de Etterbekenaren.

 

De regenboogcoalitie verwacht dat ze na de verkiezingen een derde keer aan het roer mag zitten. Een echte, harde campagne komt er dan ook niet.

Hier en daar duiken er wel problemen op. Zo hebben de werken aan het Jourdanplein vertraging opgelopen. Hoewel dat niet de fout van de gemeente is - de werf wordt beheerd door het Brusselfonds Beliris - wijzen boze en wanhopige handelaars haar wel met de vinger. Ze hebben het over een “ramp” en een “catastrofe”.

Ook de geplande herinrichting van het Félix Happark stuit sommige bewoners tegen de borst. Hierover interpelleerden ze de gemeenteraad. Vooral het kappen van enkele bomen, het aanleggen van moestuintjes en een nieuwe derde ingang is problematisch.

Dan is er nog de nieuwe wijk Jachthof. Oppositiepartij CDH heeft het over een “totale mislukking” omdat er geen betaalbare en sociale woningen voorzien worden in Jachthof. Ook binnen de meerderheid is er gemor over het “megalomane” project van burgemeester De Wolf.

Al maakt De Wolf zich ongetwijfeld weinig zorgen over zijn toekomstig burgemeesterschap.

"Dertig jaar lang dezelfde man aan het roer is ongezond. De gemeente heeft nood aan een frisse wind."

Damien Gerard (CDH), de uitdager

Gérard Damien, lijsttrekker Alternative cdH Etterbeek

Zo heeft hij al een voorakkoord op zak met de socialisten en de groenen. Een akkoord dat de drie partijen met een brief aan de Etterbekenaren wereldkundig hebben gemaakt.

Veel concurrentie hebben ze niet. Het Etterbeekse politieke landschap is met vijf grote partijen relatief klein. Bovendien neemt de oppositie maar 7 van de 35 zetels in.

Toch is niet alles uitgespeeld. Défi heeft de ambitie om het aantal zetels te verdubbelen van drie naar zes. Daar komt bij dat de populaire OCMW-voorzitter Françoise Bertieaux (LB), bij de vorige verkiezingen goed voor ruim duizend voorkeurstemmen, de deur van de gemeentepolitiek achter zich dichttrekt. Dat is slecht nieuws voor de lijst van De Wolf.

Enkele prioriteiten voor de komende zes jaar zijn duidelijk. Zo moet het oude gemeentehuis aan de Oudergemlaan een nieuwe bestemming krijgen. In een dichtbevolkte gemeente als Etterbeek biedt dit vrijgekomen terrein interessante perspectieven.

De Vlaamse schepen

Etterbeek is op het vlak van Nederlandstalige politici een buitenbeentje. Maar liefst drie Nederlandstalige schepenen zitten in het college: Frank Van Bockstal (CD&V), Rik Jellema (Ecolo-Groen) en Rik Baeten (SP.A). Die eerste heeft de bevoegdheid voor Vlaamse Aangelegenheden en wil die graag behouden.

Ook Rik Jellema hoeft zich als lijsttrekker van Ecolo-Groen weinig zorgen te maken over een plek in het college. Rik Baeten komt dit jaar op als lijstduwer van de socialisten. Zo verschijnt de jonge socialiste Myriam Gistelinck op het toneel. Zij staat op vier op de lijst van PS-SP.A+.

Hoe scoort burgemeester De Wolf op de baro(n)meter?

Als Brussel één baron kent, dan is het wel Vincent De Wolf. Allemachtig in zijn gemeente, al 26 jaar aan het roer en een uitgesproken verdediger van het lokaal niveau. Bovendien is hij parlementslid, advocaat en docent. Nationaal heeft de MR hem echter nooit iets gegund.

Politiek landschap

politiek landschap 2012-218 Etterbeek

Vincent De Wolf torent met zijn Lijst van de Burgemeester al decennia boven de andere partijen uit. Dat neemt niet weg dat hij zijn meerderheid graag nog verruimt met socialisten en ecologisten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Kiest 2018: Etterbeek, Vincent De Wolf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni