Oudergem heeft 12 miljoen euro veil voor renovatie karakteristiek gemeentehuis

© heritage.brussels
| Het gemeentehuis van Oudergem werd ingehuldigd in 1968.

Oudergem gaat op zoek naar een architectenbureau om tegen eind 2024 het gemeentehuis te renoveren en logischer in te richten. De gemeente trok daar een budget van 12 miljoen euro voor uit. De renovatie betreft enkel het gemeentehuis in de Emile Idiersstraat, niet het aanpalende cultureel centrum op de Vorstlaan.

Het gemeentehuis en cultureel centrum van Oudergem behoren tot het Brussels onroerend erfgoed. Het gebouw in T-vorm naar ontwerp van de Brusselaar Emile Goffay werd uit de grond gestampt in 1968 en staat symbool voor de brutalistische stijl. De betonnen buitenmuur van het cultureel centrum werd opengewerkt in bijenraatstructuur, wat heel typisch is voor die periode. De constructie baadde in het verleden in het groen.

Asbest

Na vijftig jaar dienst voldoet met name het gemeentehuis niet meer aan de huidige behoeften. Het ontbreekt de medewerkers er aan comfort, en ook de Oudergemnaren kunnen in betere omstandigheden geholpen en ontvangen worden. Daarom wil de gemeente het gebouw grondig renoveren, inclusief asbestverwijdering. Ook de bibliotheek, de spelotheek en de administratieve diensten van het OCMW zullen er in ondergebracht worden.

Voor de renovatie zelf trekt de gemeente Oudergem een budget van 12 miljoen euro uit. Nog eens anderhalf miljoen euro geldt als loon voor de studiebureaus en de architecten, die zich nog tot midden december via een procedure van mededing kunnen kandidaat stellen. Als alles volgens schema verloopt, zal het heringerichte gemeentehuis klaar zijn voor het einde van 2024.

Geen hinder voor cultureel centrum

De opdracht omvat enkel het gedeelte van het gebouw aan de Emile Idiersstraat, waar ook de ingang van het gemeentehuis gevestigd is. Aan de Vorstlaan is het cultureel centrum opgebracht, maar dat wordt dus niet gerenoveerd. De architecten die het winnende ontwerp opsturen, moeten er ook voor zorgen dat de activiteiten van het cultureel centrum tijdens de werken geen hinder ondervinden.

De gemeente Oudergem vraagt in het bijzonder om de esthetiek en de architecturale structuur van het gebouw te behouden, maar wil er wel een coherent geheel van maken. Er wordt gevraagd om de principes van circulaire economie toe te passen, en extra aandacht te besteden aan het onthaal en de toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?