Parking in Biestebroek maakt plaats voor sociale woonwijk

© Architenko
| Tussen het appartementsblok en de nieuwe woonwijk blijft een opening, die de Bergensesteenweg met het Rauterpark verbindt.

De transformatie van de industriële Biestebroekwijk in het hart van Anderlecht gaat onverminderd voort. Op een parkeerterrein naast het Rauterpark komt een nieuwe sociale woonwijk met 32 passiefappartementen. Het bouwproject omvat ook kantoren voor de Anderlechtse Haard en een sociaal restaurant.

De omgeving van de projectsite ligt er onaantrekkelijk bij en wordt gedomineerd door Koning auto. De huidige terreinverhoging tussen de Bergensesteenweg en het Rauterpark vormt momenteel een barrière voor de bewoners en de buurt. Het potentieel van de site werd daardoor niet helemaal benut.

Groene doorsteek

Ter hoogte van de Bergensesteenweg wordt een kantoorgebouw opgetrokken, met op de drie bovenverdiepingen kantoorruimte voor de Anderlechtse Haard. Op het gelijkvloers komt een sociaal restaurant met grote ramen en een terras langs de achterzijde. Dat geeft uit op een groene ontmoetingsruimte, die via een doorsteek langs het restaurant voor iedereen toegankelijk zijn.

De ontmoetingsruimte ligt op een hellend vlak, waardoor het niveauverschil - gecreëerd door een ondergrondse garage - spitsvondig weggewerkt wordt. Wandelaars kunnen zo van de Bergensesteenweg via het appartementsblok en de 32 nieuwe woningen naar het Rauterpark stappen.

2018_site_Biestenbroek
© Google Maps
| Zo ziet de site er momenteel uit.

'Sociale cohesie'

De architecten voorzien tussen de bestaande blok en de nieuwe sociale wijk namelijk een publieke, groene passage. Met een baken aan de Victor Rauterstraat worden de woningen aan de rand van het park geïntroduceerd.

"Met deze publieke ruimte trachten we de sociale cohesie van de bestaande en toekomstige bewoners te versterken en alle beschikbare ruimte een identiteit te geven", aldus het consortium van architectenbureau's ARCHITENKO en Abscis.

Niet toevallig werd voor het project samengewerkt met vzw Toestand, die heel actief is in de Biestebroekwijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?