Pascal Smet wil volledige tuin van Villa Dewin beschermen

© Constantin Meunier
| Een deel van de tuin van Villa Dewin

Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) gaat de bescherming van de volledige tuin van Villa Dewin in Vorst voorleggen aan de Brusselse regering. Een buurtcomité had daarvoor een nieuwe aanvraag ingediend, met daarin nieuwe elementen. De tuin werd bedreigd door plannen voor de bouw van een appartementsgebouw.

Buurtbewoners, verenigd in het burgercollectief Constantin Meunier, pleiten al jaren voor het behoud van Villa Dewin in de Meyerbeerstraat in Vorst. Een deel van de bijhorende tuin wordt al sinds 2016 bedreigd door een nieuwbouwproject. Dat jaar werd de villa, ontworpen door Jean-Baptiste Dewin, geklasseerd, net als een deel van de tuin. Pogingen om de volledige tuin te laten beschermen waren telkens tevergeefs.

“De dienst erfgoed van het Gewest kwam tot dezelfde conclusie als eerder. Er waren geen bijkomende elementen die een opname op de Brusselse bewaarlijst verantwoorden,” zei staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) na de laatste afgewezen aanvraag van de gemeente Vorst. In juli vorig jaar diende het wijkcomité Constantin Meunier zelf een aanvraag in voor de volledige bescherming van de tuin. Deze keer reageert de bevoegde staatssecretaris wel positief.

“De administratie en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen hebben een nieuw advies uitgebracht op basis van elementen die zijn toegevoegd aan het dossier,” zegt Smets woordvoerder. “Op basis van dat advies zal de staatssecretaris de volledige klassering van de tuin verdedigen en voorleggen aan de regering.”

Gulden snede

Het meest doorslaggevende element om de tuin te klasseren is dat de kans groot is dat Jean-Baptiste Dewin de tuin ook zelf heeft ontworpen. Dat zegt het wijkcomité Constantin Meunier op basis van luchtfoto’s uit 1935 en berekeningen op basis van de afmetingen van de volledige tuin. “Mathematisch tonen de afmetingen van de tuin dat die ontworpen is op basis van de gulden snede. Die perfecte proporties verdwijnen zodra je de tuin op een arbitraire manier in twee deelt, zoals dat gebeurd is door de klassering van een deel van de tuin in 2016,” schrijft het wijkcomité in zijn aanvraag.

“Ook de villa is tot stand gekomen volgens de gulden snede”, klinkt het verder. “Gezien de mathematische verhoudingen, die ongewoon zijn voor dit type inrichtingen, is het aannemelijk dat Jean-Baptiste Dewin de architect is.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?