| Simulatiebeeld van het bouwproject naast Villa Dewin door het wijkcomité.

Gewest ziet geen graten in flat naast Villa Dewin

TDN
© BRUZZ
30/04/2021

Hoewel het schepencollege van Vorst een negatief advies gaf aan de plannen, kreeg het immoproject naast art-decohuis Villa Dewin wel een gunstige beoordeling van het Gewest. Daar worden wel een reeks voorwaarden aan gekoppeld. Het is nu aan de gemachtigd ambtenaar om al dan niet een vergunning af te leveren.

In januari diende bouwbedrijf Immograda al voor de derde keer een aanvraag in voor een woonproject naast 'Huis Danckaert'. Net zoals de art-deco villa gebouwd door Jean-Baptiste Dewin zelf is de tuin beschermd, maar niet in zijn totaliteit. De Gentse promotoren lieten hun ogen vallen op het niet-beschermde deel van de tuin. Hun woonproject met 30 flats zou onder meer ten koste gaan van 21 bomen.

281 bezwaarschriften

Zowel in 2016 als in 2019 moesten plannen voor een appartementenblok waarbij die tuin deels zou worden aangepakt de prullenmand in. Het schepencollege van Vorst verklaarde in het verleden al een bondgenoot van wijkcomité Meunier te zijn. Ook deze derde poging - die in volume licht is bijgesteld tegenover de vorige twee aanvragen - kan de gemeente niet bekoren.

Het buurtprotest kwam snel op gang. In totaal ontving de gemeente daardoor 281 bezwaarschriften. Het wijkcomité stelde een lijvig dossier op en legde ook een petitie van meer dan 5.000 handtekening neer. Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) kreeg die in de bus. Dat het schepencollege van Vorst begin deze maand een negatief advies gaf, had vooral te maken met het burgerverzet.

20210209_BOUWPROJECT_VILLA_DEWIN_MEYERBEERSTRAAT_VORST_

| De plannen zijn opgedeeld in twee gebouwen, waarbij een deel van de tuin behouden blijft en heraangelegd wordt.

Het Gewest volgt de gemeente niet. De agentschappen Leefmilieu, Monumenten en Landschappen en Urban schreven een gunstig advies uit voor het bouwproject. Weliswaar koppelden ze daar een aantal voorwaarden aan. Zo moeten er twee woningen verdwijnen ten gunste van een ruimte met publieke functie op het gelijkvloers, valt te lezen in het advies. Ook de fietsenstalling op de benedenverdieping mag wat groter en comfortabeler.

Kersenboom

Nog een voorwaarde: de achtergevel moet esthetisch beter afgestemd worden op de beschermde tuin van Villa Dewin. De geplande terrassen, overhangend in de tuin, worden als "invasief" ervaren. De gewestelijke agentschappen opperen ook om af te zien van privétuintjes voor de bewoners, maar er een open park van te maken dat bereikbaar is via het gelijkvloers.

Bovenop heel wat technische aspecten wijst Monumenten en Landschappen op een oude kersenboom in de niet-beschermde tuin. Om gezondheidsredenen is er geen bezwaar tegen het kappen ervan, maar de bouwpromotor wordt wel verplicht eenzelfde boom terug te planten. "De boom houdt namelijk rechtstreeks verband met decoratieve motieven op sommige ramen van het Huis Danckaert."

Het is nu aan de gemachtigde ambtenaar om al dan niet een vergunning af te leveren. Tegen die beslissing is nog beroep mogelijk. Dat wordt dan behandeld door de Brusselse regering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni