Brusselse regering start procedure voor bescherming van volledige tuin van Villa Dewin

KVDP
© BRUZZ
28/01/2022

Binnenkort wordt de volledige tuin van Villa Dewin in Vorst beschermd. De Brusselse regering besliste donderdag om de procedure tot bescherming op te starten. Hoe de toekomst van de woning en bijhorende tuin eruitziet, is nog niet helemaal duidelijk.

Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (One.brussels/Vooruit) gaf eerder deze maand te kennen dat hij de volledige tuin van Villa Dewin wil beschermen. Nu heeft de Brusselse regering de procedure tot bescherming ook opgestart.

"Voor deze tuin, die Dewin mogelijk zelf heeft ontworpen, werd het principe van de gulden snede gevolgd. Het is de getuige van een tijdperk en van de school van de 'Nieuwe Pittoreske Tuin'. Onder meer daarom vinden de experts dat hij bescherming verdient", zegt Smet.

Toekomstperspectief

De villa zelf en een klein deel van de tuin waren al beschermd. Het andere deel van de tuin werd al jaren bedreigd door een bouwproject. Buurtbewoners verzetten zich al jaren tegen de bouw van een appartementsgebouw in de tuin. Nu die beschermd wordt, zal er ook geen nieuwbouw komen.

Wat er wel met de villa en bijhorende tuin gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Het Gewest wil de komende weken "een denkoefening organiseren " om na te gaan welke toekomstperspectieven mogelijk zijn.

“Dankzij deze beslissing kan een globale denkoefening over de toekomst van dit gebied in een zone met weinig groene ruimte gebeuren", aldus Smet nog. "De bedoeling is om het te behouden, op te waarderen, te herstellen en er eventueel een fucntie met collectief belang voor het gewest of de wijk aan te geven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Stedenbouw, Villa Dewin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni