Negatief advies voor flatgebouw naast Villa Dewin

© Wijkcomité Constantin Meunier
| Simulatiebeeld van het bouwproject naast Villa Dewin.

Het schepencollege van Vorst heeft donderdag voor de derde keer in vijf jaar tijd een negatief advies gegeven aan de plannen om in de tuin van het art-decohuis Villa Dewin dertig appartement te bouwen. "De gebouwen passen niet in de wijk en brengen het bomen- en gebouwenerfgoed in gevaar", aldus schepen van Stedenbouw Alain Mugabo (Ecolo).

In januari diende bouwbedrijf Immograda al voor de derde keer een aanvraag in voor een woonproject naast 'Huis Danckaert'. Net zoals de art-deco villa gebouwd door Jean-Baptiste Dewin zelf is de tuin beschermd, maar niet in zijn totaliteit. De Gentse promotoren lieten hun ogen vallen op het niet-beschermde deel van de tuin. Hun woonproject met 30 flats zou onder meer ten koste gaan van 21 bomen.

Zowel in 2016 als in 2019 moesten plannen voor een appartementenblok waarbij die tuin deels zou worden aangepakt de prullenmand in. Het schepencollege van Vorst verklaarde in het verleden al een bondgenoot van wijkcomité Meunier te zijn. Ook deze derde poging - die in volume licht is bijgesteld tegenover de vorige twee aanvragen - kan de gemeente niet bekoren.

20210331_SMET_MEUNIER_COMITE_PETITIE_VILLA_DEWIN
© Wijkcomité Meunier
| Buurtbewoners verzamelden 5.044 handtekeningen en bezorgden die woensdag aan staatssecretaris Pascal Smet.

Het buurtprotest kwam weer snel op gang. In totaal ontving de gemeente daardoor 281 bezwaarschriften, waarover de overlegcommissie zich dinsdag boog in een drukbezochte marathonzitting van drie uur. Het wijkcomité stelde een lijvig dossier samen en legde ook een petitie van meer dan 5.000 handtekening neer. Die brachten buurtbewoners naar staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels).

Bedreiging voor erfgoed

Het schepencollege nam alle elementen in overweging en leverde op basis daarvan een negatief advies af voor de stedenbouwkundige aanvraag. "De belangrijkste reden is dat het project sinds 2019 niet echt geëvolueerd is", zegt Mugabo. "De gebouwen zijn in strijd met de stedelijke context van de wijk, vooral met de twee aangrenzende percelen (Villa Dewin zelf en de tuin, red.). Die zijn van belang voor ons erfgoed."

De schepen van Stedenbouw wijst ook op de vele protestacties die het wijkcomité Constantin Meunier organiseerde. "De buurtbewoners leverden uitzonderlijk werk. Daardoor zijn opnieuw tekortkomingen en onvolledigheden aan het licht gekomen", aldus Mugabo. Het is nu aan het Gewest om al dan niet het advies van het Vorstse schepencollege te volgen. Het verdict zou in april vallen.

20210331_VILLA_DEWIN_TUIN_IMMOGRADA
© BRAL
| De niet-beschermde tuin aan de Meyerbeer- en Onderlinge Bijstandstraat wordt bedreigd.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?