| De beschermde villa Dewin blijft staan, maar de tuin zou verdwijnen (simulatiebeeld).

Negatief advies voor immoproject naast Villa Dewin

TDN
© BRUZZ
27/03/2019

Het protest van buurtbewoners tegen een immoproject op het domein van Villa Dewin werpt zijn vruchten af. De overlegcommissie van de gemeente Vorst gaf de plannen voor nieuwe appartementen in een deel van de tuin en het aanpalende gebouw een negatief advies.

Buurtbewoners, verenigd in het wijkcomité Constantin Meunier, pleiten al jaren voor het behoud van Villa Dewin in de Meyerbeerstraat. Het aanpalende gebouw en het niet-beschermde deel van de tuin verdwijnen mogelijk door de komst van een nieuwbouwproject met 39 appartementen en 41 ondergrondse parkeerplaatsen.

Het project van bouwheer Immograda werd de voorbije weken onderworpen aan een openbaar onderzoek. Dinsdag boog de overlegcommissie van Vorst zich over de 208 bezwaarschriften die ingediend werden. Dat leverde een negatief advies op, zo meldt de krant La Dernière Heure en vernam ook onze redactie.

4.520 handtekeningen

Het advies is niet bindend, maar wordt meestal wel gevolgd. Het dossier komt nu in handen van de Brusselse regering, die de finale beslissing neemt. Het wijkcomité legde dinsdag een petitie van 4.520 handtekeningen neer op het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS).

Het negatief advies is opnieuw een overwinning voor wijkcomité Constantin Meunier, dat eerdere bouwplannen al naar de prullenmand verwees. Samen met het schepencollege van Vorst ijveren de buurtbewoners nu voor de volledige bescherming van de tuin. Voorlopig blijven die inspanningen zonder resultaat.

Villa Dewin

| Villa Dewin zoals die er nu uitziet (archiefbeeld).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Stedenbouw , Samenleving , Villa Dewin , overlegcommissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni