Meer dan 5.000 handtekeningen tegen flatgebouw aan Villa Dewin

© Wijkcomité Constantin Meunier
| De buren voerden hevig protest om het niet-beschermde deel van de tuin te vrijwaren.

Het wijkcomité Constantin Meunier overhandigde woensdag een petitie aan staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) om de tuin van Villa Dewin in Vorst in zijn totaliteit te beschermen. Op net geen twee maanden tijd verzamelden buurtbewoners 5.044 handtekeningen.

In januari diende bouwbedrijf Immograda al voor de derde keer een aanvraag in voor een woonproject naast 'Huis Danckaert'. Net zoals de art-deco villa gebouwd door Jean-Baptiste Dewin zelf is de tuin beschermd, maar niet in zijn totaliteit. De Gentse promotoren lieten hun ogen vallen op het niet-beschermde deel van de tuin. Hun woonproject met 30 flats zou onder meer ten koste gaan van 21 bomen.

Zowel in 2016 als in 2019 moesten plannen voor een appartementenblok waarbij die tuin deels zou worden aangepakt de prullenmand in. Het schepencollege van Vorst verklaarde in het verleden al een bondgenoot van wijkcomité Meunier te zijn. Ook deze derde poging - die in volume licht is bijgesteld tegenover de vorige twee aanvragen - kan de gemeente niet bekoren.

20210331_VILLA_DEWIN_TUIN_IMMOGRADA
© BRAL
| De niet-beschermde tuin aan de Meyerbeer- en Onderlinge Bijstandstraat worden bedreigd.

Ook nu was er vanaf het begin veel tegenkanting in de buurt. In totaal ontving de gemeente 220 bezwaarschriften, waarover de overlegcommissie zich dinsdag boog in een drukbezochte marathonzitting van drie uur. Het wijkcomité stelde een lijvig dossier samen en legde ook een petitie van meer dan 5.000 handtekening neer. Die brachten buurtbewoners woensdag ook naar het kabinet van Smet.

Eerstdaags wordt een advies van de overlegcommissie verwacht. Het is uiteindelijk het Gewest die de bouwvergunning moet afleveren. Smet, die eerder al een nieuwe aanvraag voor klassering van de volledige tuin verwierp, en minister-president Rudi Vervoort (PS) laten vooralsnog niet in hun kaarten kijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?