© Comité Quartier Meunier | De tuin van de Villa is niet beschermd, maar wel belangrijk voor de buurt, zegt het buurtcomité.

Veel bezwaren tegen woonproject bij Villa Dewin

TRO
© BRUZZ
17/03/2021

Het openbaar onderzoek naar een woonproject bij de Villa Dewin in Vorst heeft 220 bezwaren opgeleverd. Daaronder ook een petitie met 4.217 handtekeningen en een petitie van kinderen.

Het is al de derde keer dat het Gentse bouwbedrijf Immograda een aanvraag voor een woonproject in de buurt van de Villa indient. De groene long behoort toe aan hotel Danckaert, een beschermde art-decovilla gebouwd door Jean-Baptiste Dewin. De Brusselse architect bepaalde mee de Brusselse skyline, want hij ontwikkelde ook het gemeentehuis van Vorst en het Sint-Pietersziekenhuis. Promotoren lieten hun ogen vallen op het niet-beschermde deel van de tuin.

Zowel in 2016 als in 2019 moesten plannen voor een appartementenblok waarbij die tuin deels zou worden aangepakt de prullenmand in. Het schepencollege van Vorst verklaarde in het verleden al een bondgenoot van wijkcomité Meunier te zijn.

Ook nu was er vanaf het begin veel tegenkanting in de buurt. Er werd een petitie opgestart en massaal bezwaar ingediend tijdens het openbaar onderzoek, dat op 10 maart afliep. Volgens schepen van Stedenbouw Alain Mugabo (Ecolo) werden er 220 bezwaren ingediend. Daaronder ook een petitie met 4.217 handtekeningen en een petitie van kinderen. Op 30 maart buigt de overlegcommissie zich over het project.

Buurtbewoners benadrukten eerder al het ecologische en sociale belang van de tuin van Villa Dewin. Tijdens de lockdown kregen families er de toestemming van de eigenaar om een luchtje te scheppen. "Deze groene ruimte is van groot belang in deze dichtbevolkte wijk," klonk het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie