Villa Dewin

| Villa Dewin, het beschermde gebouw in de Meyerbeerstraat.

Ook derde woonproject aan Villa Dewin stuit op burgerverzet

TDN
© BRUZZ
10/02/2021

Een derde stedenbouwkundige aanvraag voor een woonproject naast, en deels in de tuin van, Villa Dewin werd ingediend in Vorst. Het wijkcomité Meunier dwong de promotor eerder al om zijn plannen in te trekken. Met een petitie proberen de buurtbewoners nu ook het nieuwste immoproject te verhinderen.

Al jaren bedreigt een vastgoedproject het voortbestaan van een prachtige tuin in de Meyerbeerstraat. De groene long behoort toe aan hotel Danckaert, een beschermde art-decovilla gebouwd door Jean-Baptiste Dewin. De Brusselse architect bepaalde mee de Brusselse skyline, want ontwikkelde ook het gemeentehuis van Vorst en het Sint-Pietersziekenhuis. Promotoren lieten hun ogen vallen op het niet-beschermde deel van de tuin.

Zowel in 2016 als in 2019 moesten die plannen voor een appartementenblok echter de prullenmand in. Telkens kreeg het Gentse bouwbedrijf Immograda nul op het rekest van de gemeente. Het schepencollege van Vorst verklaarde in het verleden al een bondgenoot van wijkcomité Meunier te zijn. De buurtbewoners ijveren voor de volledige bescherming van de tuin. Voorlopig blijven die inspanningen zonder resultaat.

20210209_BOUWPROJECT_VILLA_DEWIN_MEYERBEERSTRAAT_VORST_

| De plannen zijn opgedeeld in twee gebouwen, waarbij een deel van de tuin behouden blijft en heraangelegd wordt.

Het bouwbedrijf blijft niet bij de pakken zitten, want vroeg opnieuw een bouwvergunning aan voor een kleinschaliger bouwproject. De plannen voorzien in dertig appartementen en een ondergrondse parking voor 33 wagens, verspreid over twee gebouwen. Hoewel Immograda ook voorstelt om een deel van de tuin te renoveren, kan het wijkcomité zich nog steeds niet vinden in de plannen. Onder meer het snoeien van 21 bomen is een doorn in het oog.

"Dat betekent de vernietiging van tuinen die 100 jaar geleden zijn aangelegd en hun rijke biodiversiteit", klinkt het in de petitie tegen het bouwproject. "Het nieuwe project vraagt nog steeds belangrijke afwijkingen van de stedenbouwkundige verordeningen. Het verandert nog altijd de site van de geklasseerde villa en het vernietigt een onvervangbaar bomenerfgoed."

Open tijdens lockdown

Buurtbewoners benadrukken ook de sociale factor van de tuin van Villa Dewin. Tijdens de lockdown kregen families er de toestemming van de eigenaar om een luchtje te scheppen. "Deze groene ruimte is van groot belang in deze dichtbevolkte wijk", klinkt het. Het wijkcomité pleit er dan ook voor om de stedenbouwkundige vergunning te weigeren. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 10 maart.

De petitie vraagt de Brusselse regering om het niet-geklasseerde deel van de tuin van Villa Dewin in te schrijven op de bewaarlijst, maar ook om samen met de buurt op zoek te gaan naar manieren "om deze opmerkelijke groene ruimte te behouden en te valoriseren".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni