PFAS op Anderlechtse werf vormt geen gezondheidsrisico

© Kairos - A2M - Urban Platform - ORG - Pixelab
| Simulatie van de nieuwe woonwijk Goederen in Anderlecht.

Op de werf van de woonwijk Goederen in Anderlecht werd eind maart PFAS-vervuiling vastgesteld. Leefmilieu Brussel heeft nu de eerste resultaten van het grondonderzoek op de Citydev-werf ontvangen. "De hoeveelheden blijken eerder ongevaarlijk", laat woordvoerster Pascale Hourman weten.

Bij eerdere graafwerken werd PFAS vastgesteld en op basis van die vaststelling werd de werf tijdelijk stilgelegd. In het kader van het toekomstige bouwproject werden analyses van de grond uitgevoerd, 42 bodemmonsters in totaal.

Het onderzoek kon geen overschrijdingen van de toegepaste ontwerp-normen voor PFOS (18 µg/kg ms) en PFOA (89 µg/kg ms) waarnemen. De maximumconcentraties die in Anderlecht zijn gemeten, bedragen respectievelijk 4,8 µg/kg ms en 8,6 µg/kg ms.

Verder verloop

"Op basis van de huidige kennis vormen de concentraties geen risico, noch voor de gezondheid, noch voor het milieu. Op voorwaarde dat de afgevoerde grond wordt behandeld", zegt Hourman. Leefmilieu Brussel zal er ook op toezien dat de grond door het verwerkingscentrum optimaal wordt ontvangen. 

De bron van de verontreiniging blijkt wel nog niet geïdentificeerd, maar Leefmilieu Brussel geeft aan dat ze om aanvullende studies zullen vragen om de bron te achterhalen. Indien de verontreiniging ter plaatse nog steeds aanwezig is, zullen ze met bijkomende maatregelen komen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?