Plan voor topsporthal in Woluwe kan basketclub Brussels redden

© Google Earth
| Op de parking naast metrohalte Kraainem wil Crevecoeur zijn topsporthal uit de grond stampen.

Er zijn plannen voor een multifunctionele topsporthal in Sint-Lambrechts-Woluwe op de huidige overstapparking Kraainem. Die zou op termijn plaats kunnen bieden aan basketbalclub Phoenix Brussels, maar ook aan clubs uit andere zaalsporten zoals hand-, volley- of korfbal. De gemeente is vragende partij, maar kijkt naar het Gewest voor middelen en ruimte. “De locatie is ideaal.”

"Mijn grootste mislukking? Dat de bouw van een nieuwe zaal voor Phoenix Brussels niet gelukt is”, zei voormalig coach en manager Crevecoeur drie weken geleden in Sporting Flagey.

Maar de naar Frankrijk vertrokken trainer broedde achter de schermen op een plannetje. Op eigen houtje en in alle stilte onderzocht Crevecoeur de mogelijkheid om een Brusselse topsporthal uit de grond te stampen. De voormalige bankdirecteur kwam in Sint-Lambrechts-Woluwe uit.

20190524_Serge_Crevecoeur_BFBrussels
© Photo News
| Serge Crevecoeur, de voormalige coach van Brussels, wordt trainer van Gravelines.

Eerst werd gekeken naar parking Roodebeek tegenover shopping Woluwe, maar die piste werd snel losgelaten. Reeds in gang gezette uitbreidingsplannen van het winkelcentrum gooiden roet in het eten. Iets verderop, tegen de grens met Vlaanderen, is er wel plek op de Mouniersite. Die biedt momenteel ruimte aan universiteiten, een ziekenhuis, sportfaciliteiten en bedrijven. En straks ook een gloednieuwe overstapparking Kraainem. Daar doemt een eerste hindernis op.

P+R onder sportzaal?

Want Crevecoeur liet voor zijn topsporthal zijn oog ook vallen op die toekomstige P+R aan metrohalte Kraainem. Vorige week dienden Brussel Mobiliteit en parking.brussels echter al een aanvraag in voor een stedenbouwkundig en milieuattest voor een bovengronds parkeergebouw met 750 autoplaatsen. De vraag rijst of de topsporthal gecombineerd kan worden met die overstapparking Kraainem.

“Dat kan alleen wanneer de parking ondergronds aangelegd wordt”, meldt de woordvoerster van staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels) ons. Of de huidige aanvraag daarin voorziet, is niet duidelijk. Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) denkt intussen mee na over een oplossing. Een sportzaal bouwen bovenop de overstapparking is niet onoverkomelijk. Bovendien zou die parkeerplaats ook meteen kunnen dienen voor de topsporthal.

parking kraainem p+r overstapparking
© Brussel Mobiliteit
| Een simulatie van hoe de parking er zou kunnen uitzien

Rest er ook nog het financiële luik. Voor middelen wordt gekeken naar het Gewest. “We bekijken nog of we formeel bereid zijn om mee in het project in te stappen”, zegt de woordvoerster van minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD) aan onze redactie. Ten vroegste na de begrotingscontrole in mei zal daarover meer duidelijkheid zijn. Crevecoeur heeft voor de zaal vermoedelijk ruim 50 miljoen euro nodig.

Gemeente is voorstander

Met haalbaarheidsstudies in de aanslag overtuigde hij alvast de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe, die weliswaar niet de middelen heeft om het project te financieren. Burgemeester Olivier Maingain (Défi) en schepen van Sport Eric Bott (Défi) zien wel heil in het project. De gemeente investeerde de voorbije jaren veel in sport. “Maar het is een gewestelijke site en dus wachten we op een uitnodiging van het Gewest”, aldus Bott.

“De locatie is ideaal”, zegt ook gemeenteraadslid Kurt Deswert (Open VLD), die het schepencollege over de plannen interpelleerde. “Er is namelijk samenwerking mogelijk met de vele lokale basketbalclubs of met sportactiviteiten aan het nabijgelegen Fallonstadion.” Deswert, zelf een voetbaldier, ziet in het project ook een kans om het vrouwenbasketbal te lanceren in Brussel. “Veel zal echter afhangen van het financiële en sportieve plan.”

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?